food4fun.sk

Nebuď "bábofka", upeč bábovku!

Doma v kuchyni

18. 01. 2014



Priznajte sa, kedy naposledy ste jedli bábovku? Alebo, kedy naposledy ste ju piekli? Resp. videli ste ju niekedy v nejakej cukrárni, kaviarni, či v reštaurácii medzi dezertmi? Na prvé dve otázky za seba môžem odpovedať, že nie až tak dávno, naposledy niekedy v novembri. Na tretiu otázku žiaľ musím odpovedať záporne, ešte som ju u nás nikdy v žiadnom podniku nevidela. Čo je dosť škoda, pretože bábovka je v podstate taká "blbosť", ale ak by som si mala vybrať medzi obligatnými palacinkami (čo väčšina slovenských podnikov považuje za jediný dezert, ktorý je hodný jedálneho lístka), určite by som volila bábovku. K popoludňajšej káve nie je nič lepšie. A kúsok bábovky padne vhod aj na raňajky, a hodí sa aj na piknikové výjazdy do prírody.



Rok 2013 patril u nás bábovkám. Dostávali sme na ňu chuť najmä počas našich víkendov na vidieku. A väčšinou na ňu dostával chuť môj muž, v jeho rodine je totiž "kugluf" stále živý a bežne sa pečie. Nuž, voľakedy to v Bratislave takto bolo. Bábovka bola samozrejmosťou k nedeľňajšej popoludňajšej káve. A to nielen v domácnostiach, ale aj v kaviarňach.
Bábovka je skvelá v tom, že zakaždým môže chutiť inak. Či už uprednostníte klasickú podobu bábovky, alebo zaexperimentujete so surovinami, bábovka  nikdy nebude nuda.

Bábovka Savoy

Táto bábovka sa vraj aj v súčasnosti podáva v hoteli Savoy v Prahe (zdroj info a receptu: Apetit). Táto bábovka nie je obyčajná suchá bábovka, je to skôr dezert. Je výdatná, luxusná, jeden kúsok a máte dosť. Naozaj skvelá bábovka, vhodná skôr ako dezert k popoludňajšej káve ako k sladkým raňajkám.

6 vajec, žĺtky a bielky zvlášť
280 g masla
280 g práškového cukru + na poprášenie
250 ml smotany na šľahanie
360 g polohrubej múky
1 vrecúško prášku do pečiva
1 vrecúško vanilkového cukru
100 g vlašských orechov, nasekaných
150 g nugátu (alebo mliečnej čokolády) nasekaného
30 g kaka
maslo a hrubá múka na vysypanie formy



Veľkú bábovkovú formu vymastíme maslom a vysypeme hrubou múkou. Rúru vyhrejeme na 180 °C. Maslo s polovicou cukru utrieme do svetlej hmoty. Za stáleho šľahania pridáme po jednom žĺtky, potom znížime rýchlosť a pridáme smotanu. Krátko prešľaháme.
V druhej mise vyšľaháme dotuha bielky s druhou polovicou cukru a vanilkovým cukrom. Polovicu snehu zmiešame s maslovou hmotou, prisypeme preosiatiu múku s kypriacim práškom, premiešame a nakoniec vmiešame zvyšok snehu.
Do pripravenej formy vlejeme polovicu cestu, posypeme orechmi a nugátom. Do zvyšku cesta vmiešame kakao a nalejeme navrch. Pečieme asi hodinu, po vychladnutí pocukrujeme.

Tvarohová bábovka

Toto je jednoduchá a dokonalá bábovka. Vďaka tvarohu v ceste je šťavnatá, svieža, vydrží dlho čerstvá, výborná k sladkým raňajkám. Jedna z mojich osobných favoritov.

160 g masla
250 g krupicového cukru
3 veľké vajíčka, žĺtky a bielky zvlášť
500 g mäkkého tvarohu
štipka soli
200 g detskej krupičky
2 lyžičky kypriaceho prášku
kôra a šťava z 1/2 citróna
práškový cukor na posypanie
maslo + hrubá múka na formu



Rúru predhrejeme na 170 °C, formu vymastíme a vysypeme. Do misy dáme maslo, cukor, žĺtky, citrónovú šťavu a kôru a všetko vyšľaháme do svetlej peny. V druhej miske spolu utrieme tvaroh so štipkou soli a potom pridáme k žĺtkovej zmesi.
Detskú krupičku zmiešame s kypriacim práškom a potom pridáme k tvarohovej hmote. Na záver veľmi zľahka primiešame sneh z bielkov.
Vylejeme do pripravenej formy a pečieme necelú hodinu. Po vychladnutí pocukrujeme práškovým cukrom. 

Cisárska bábovka

Dobrá a výdatnejšia bábovka. Cesto je vláčne a šťavnatejšie ako bežná bábovka, ako by poniektorí povedali, nepráši sa pri nej z úst :-) Orechy a čokoláda z nej robia bábovku na slávnostnejšie chvíle, vďaka nim je sýta a preto na jedno posedenie viac ako kúsok dva nezjete.

maslo + hrubá múka na formu
80 g horkej čokolády
80 g vlašských orechov
300 g hladkej múky
1 a 1/2 lyžičky kypriaceho prášku
6 vajec izbovej teploty
300 g zmäknutého masla
300 g práškového cukru
jemne nastrúhaná kôra z 1/2 citróna
1 lyžica vanilkového cukru
štipka soli



Rúru predhrejeme na 160 °C. Formu vymastíme a vysypeme múkou. Čokoládu a orechy nasekáme. V mise zmiešame preosiatu múku s kypriacim práškom, soľou, čokoládou a orechmi.
Vajíčka spolu prešľaháme do pekny. V druhej mise spolu utrieme maslo, práškový cukor, citrónovú kôru a vanilkový cukor. Potom pomaly prilievame vajíčka a stále šľaháme. Na záver pridáme múku s čokoládou a orechmi a zľahka premiešame vareškou.
Husté cesto nalejeme do formy a uhladíme povrch. Pečieme asi 65 min, alebo dovtedy, kým špajľa pichnutá do cesta nie je po vytiahnutí suchá.
Hotovú bábovku necháme 10 min chladnúť vo forme, potom ju vyklopíme na mriežku a necháme úplne vychladnúť. Podávame posypanú práškovým cukrom.

Čokoládová bábovka s pivom Guiness

Veľmi zaujímavá bábovka, s príťažlivou a originálnou plnou chuťou, šťavnatá, pripominajúca konzistenciou brownies. Jedno z najväčších prekvapení. Odporúčam vyskúšať.

maslo + hrubá múka na formu
190 ml piva Guiness (alebo iného piva typu stout)
1 lyžička granuliek instantnej kávy
1/3 pohára hrozienok, prepláchnutých a nasekaných nadrobno
200 g masla, nakrájaného na kocky
150 g horkej čokolády
250 g hladkej múky
3/4 lyžičky sódy bikarbóny
1/2 lyžičky soli
185 g trstinového cukru (ideálne muscovado)
180 g krupicového cukru
2 vajíčka
185 ml kyslej smotany
1 lyžička vanilkového extraktu

Na polevu:
185 ml smotany na šľahanie
2 lyžice masla
225 g tmavej čokolády, nasekanej



Rúru predhrejeme na 160 °C, pripravíme si formu. V hrnci na stredne silnom plameni spolu zahrievame pivo, kávu, hrozienka, 60 ml vody a maslo, kým sa maslo nerozpustí. Zmes sa nesmie variť! Odstavíme a pridáme nasekanú čokoládu. Vymiešame dohladka a necháme vychladnúť.
Múku preosejeme spolu s jedlou sódou, osolíme a zmiešame s obidvoma druhmi cukru. V inej mise spolu prešľaháme vajíčka, kyslú smotanu a vanilkový extrakt. Potom túto zmes prešľaháme s vychladnutou pivovo-kávovou zmesou. Nakoniec, postupne v troch dávkach, pridáme suchú zmes, a vyšľaháme hladké cesto.
Cesto nalejeme do formy a pečieme vo vyhriatej rúre 50 až 65 minút, kým špajľa zapichnutá do cesta nie je suchá. Necháme chladnúť vo forme asi 15 minút, potom vyklopíme na mriežku a necháme úplne vychladnúť.
Na polevu v kastróle opatrne zohrejeme smotanu s maslom tesne pod bod varu. Odstavíme a pridáme nasekanú čokoládu, vymiešame dohladka. Necháme chladnúť, kým nezačne poleva trochu hustnúť a potom ňou polejeme vychladnutú bábovku tak, aby poleva voľne stiekla po bokoch bábovky.

Bábovka Comtesa de noir

(zdroj inšpirácie: Chez Lucie)

Túto bábovku som skúsila ako protiváhu k predošlému receptu s pivom. Do tejto ide červené víno, ale vo finále sa chuť vína stráca, dominuje škorica. Cesto má zaujímavú štruktúru, je vlhké a vláčne, a vďaka mandľovým lupienkom "chrumkavé". Tie ma trošku vo finále rušili, ale inak zaujímavá a nevšedná bábovka.

250 g hladkej múky
20 g holandského kakaa
1 lyžica mletej škorice
15 g kypriaceho prášku
100 - 150 g mandľových lupienkov
150 g strúhanej horkej čokolády
150 g masla
100 g práškového cukru
5 vajec (žĺtky a bielky zvlášť)
100 ml červeného vína
100 g kyslej smotany
100 g krupicového cukru

Na polevu:
150 ml smotany na šľahanie
2 lyžičky masla
200 g horkej čokolády
mandľové lupienky



Rúru predhrejeme na 170 °C, formu vymastíme a vysypeme múkou. Do jednej misy preosejeme múku, kakao, škoricu a kypriaci prášok, pridáme mandľové lupienky a čokoládu. V druhej mise utrieme spolu do svetlej peny maslo s práškovým cukrom a žĺtkami, pomaly pridávame červené víno a kyslú smotanu a premiešame.
Bielky vyšľaháme dotuha a opatrne vmiešame do žĺtkovo-maslovej hmoty. Nakoniec pridáme sypkú zmes a opäť zľahka ale dôkladne premiešame. Dáme do formy a pečieme približne 45 minút. Hotovú bábovku necháme vychladnúť.
Polevu si pripravíme tak, že v kastróle ohrejeme smotanu s maslom tesne pod bod varu, odstavíme a primiešame čokoládu. Vymiešame dohladka a necháme trochu vychladnúť. Hustnúcou polevou polejeme bábovku a posypeme mandľovými lupienkami. Necháme stuhnúť.

Celozrnná bábovka s ovocím

Recept na túto bábovku mám od kolegyne. Keď som ju prvýkrát jedla, myslela som, že je orechová. Celozrnná múka urobila z tejto bábovky malý zázrak - poviete si obyčajná bábovka, ale po ochutnaní sa nestačíte čudovať, asi najlepšie bábovkové cesto zo všetkých, aké som skúsila. Vláčne, ľahké ako piškóta (nie je to typické bábovkové cesto, niektorí by jej možno vytkli, že chutí ako piškóta nie ako bábovka), vďaka múke s orieškovým podtónom, a čo sa týka prípravy  - č. 1 v jednoduchosti a rýchlosti. Základná verzia je čistá, prípadne môžete pridať nasekané orechy, ja som zvolila variant s drobným bobuľovým ovocím.

4 veľké / 5 stredných vajec
3 dl práškového cukru
1 vrecúško vanilkového cukru
2 dl slnečnicového oleja
3 dl celozrnnej hladkej múky (špeciál-stredná)
1 kypriaci prášok
troška mlieka na zriedenie podľa potreby
3 dl drobného bobuľového ovocia (použila som červené ríbezle a čučoriedky)



Rúru predhrejeme na 200 °C. Celé vajíčka spolu s cukrom a práškovým cukrom vyšľaháme do svetlej peny. Potom pomaly pridávame olej. Do misy pridáme múku s kypriacim práškom a zľahka pomaly zašľaháme.
Ovocie obalíme v múke a pridáme do cesta. Opatrne premiešame a vylejeme do pripravenej, vymastenej a vysypanej formy. Pečieme 35 až 45 minút, vychladnutú bábovku pocukrujeme.

Kysnutá bábovka s makom

Zaujal ma nápad stočiť závin do venca a upiecť ho v bábovkovej forme. Bola však trochu hutnejšia ako som predpokladala. Najlepšie chutí s hrnčekom kakaa alebo bielej kávy.

20 g droždia
2 lyžice krupicového cukru
500 g hladkej múky
250 ml mlieka
1 lyžička soli
1 vrecúško vanilkového cukru
4 lyžice rozpusteného masla + na potretie
2 žĺtky
maslo + hrubá múka na formu
práškový cukor na pocukrovanie

Na plnku:
150 g mletého maku
250 ml mlieka
2 - 3 lyžice krupicového cukru
škorica a mleté klinčeky na dochutenie
hrsť mletých orechov
piškótové alebo medovníkové omrvinky na zahustenie



Najprv si pripravíme plnku. Mak a mlieko dáme do kastróla a varíme na stredne silnom plameni asi 10 minút. Po vychladnutí pridáme cukor, korenie a orechy. Ak je plnka riedka, zahustíme ju omrvinkami (piškótovou alebo medovníkovou strúhankou).
Droždie vo veľkej mise zmiešame s lyžičkou cukru, múky a trochou vlažného mlieka. Asi po 15 minútach, keď vzíde kvások, naň preosejeme múku, pridáme zvyšok cukru, vanilkový cukor, soľ, rozpustené maslo a žĺtky rozmiešané v mlieku. Vypracujeme tuhšie cesto, prikryjeme ho a necháme vykysnúť na teplom mieste.
Rúru vyhrejeme na 180 °C. Cesto rozvaľkáme na obdĺžnik, potrieme ho makovou plnkou, zrolujeme ako závin a ten uložíme do pripravenej formy. Konce spojíme, aby sme vytvorili jednotliaty kruh. Necháme 20 minút, potrieme maslom a pečieme dozlatista. Vychladnutú bábovku pocukrujeme.






Komentáre k článku


19. 01. 2014 15:01:19
Meno: gas
No zoznam je to pekny, ale ten ponukne aj google. Ja by som uvital aj hodnotenie a odpoved ze kazdemu chuti ina neberiem ;)


19. 01. 2014 19:19:54
Meno: Adusha
Priznam sa, v noci ked som si to citala, mi napadlo to iste. Och, kde je moje sukromne hodnotenie, nejako som nan zabudla! Vecer doplnim rebricek a hodnotenie ;)


20. 01. 2014 13:34:16
Meno: nora.tornosova
ahoj Adi, tak ja to vezmem pekne po poriadku, od vrchu až po spodok a potom Ti dám vedieť...ja som taká bábovková, takže to nebude problém


20. 01. 2014 17:08:50
Meno: Adusha
super nori, budem sa tešiť na tvoje ohlasy ;)


25. 01. 2014 16:54:12
Meno: bára.kára
všechny vypadají krásně, mám v plánu zkusit tu čokoládovou, ale až po čase, nedávno jsem totiž pekla jogurtovou, recept zde <a href=\"http://bara-kara.blogspot.cz/2014/01/jogurtova-babovka.html\">jogurtová bábovka</a>


26. 01. 2014 23:00:53
Meno: Adusha
Vaša jogurtová vyzerá dobre, niekedy určite skúsim ;)


23. 03. 2014 23:02:39
Meno: katarinka
Krasne su vsetky, len som chcela zacat pri tej pivovej a akosi tam nie je uvedene mnozstvo muky, asi sa to pomiesalo s cukrom :)


24. 03. 2014 10:49:34
Meno: Adusha
Ďakujem za upozornenie, pozriem sa na to doma a recept opravím.


18. 08. 2014 17:34:33
Meno: vzacnapani
Rada bych zkusila tu s pivem Guiness, vypada bajecne,ale chybi tam udaj o mnozstvi mouky :-(


18. 08. 2014 20:39:52
Meno: Adusha
Prepáčte, múka mi vypadla z receptu, ale už som doplnila :-) 250 g hladkej tam ide, tak nech sa vydarí.

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.