food4fun.sk

Spomienkové pečenie 1

Doma v kuchyni

18. 08. 2013



Už pár mesiacov mi v kuchyni, v stojane na kuchársku knihu, ležia dva recepty. Jeden vytrhnutý z Gazdinky - tradičného nástenného kalendára s receptami - vek toho receptu tipujem minimálne na 17 rokov. A druhý, približne rovnako starý, pochádza z časopisu Život. Nie sú to žiadne gastronomické zázraky, žiadne špičkové cukrárenské záležitosti, skôr sú to recepty typu rodinného dedičstva, tradície, spomienok na návštevy, na posedenia s rodinou pri káve a domácom koláči. Pamätám si na recepty, ktoré boli hitom, či už v rámci vianočného pečenia, celoročného, alebo sezónneho - najčastejšie letného. Niektoré prežili do dnešných dní, niektoré boli hitom niekoľko sezón a sláva iných trvala len krátko. Neviem do ktorej kategórie mám zaradiť spomínané dva recepty. Ten dnešný by som asi zaradila do poslednej kategórie, ale ja si naň rada spomínam. Spája sa mi s nebohou tetou, ktorá ho rada piekla, v mysli sa mi vybavuje jej obývačka, stôl, tácka s týmto koláčom, ktorý bol ľahký a svieži, vždy úhľadne nakrájaný. Doma sme ho myslím nikdy nepiekli, neskôr, už v Bratislave som ho párkrát skúsila, a dnes som sa na to podujala znova.



Poznáte tento koláč? Piekol sa u vás? Alebo máte iné spomienkové koláče, ktoré sa vám vybavujú v pamäti a radi by ste si pripomenuli ich chuť? Budem rada, ak mi o nich niečo napíšete.

Tvarohový koláč


Cesto:
6 vajec
1 lyžica vody
240 g práškového cukru
240 g hrubej múky
1/2 vrecúška kypriaceho prášku
maslo a múka na vymastenie a vysypanie plechu

Plnka:
500 g mäkkého tvarohu bez hrudiek
250 g masla
150 g práškového cukru
1 vanilkový cukor
citrónová kôra z 1 citróna
50 g horkej čokolády



Žĺtky oddelíme od bielkov, z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Potom vyšľaháme žĺtky s  lyžicou vody a cukrom do svetlej peny. Do žĺtkovej peny striedavo primiešame múku zmiešanú s kypriacom práškom a sneh z bielkov. Cesto vylejeme na plech, vložíme do rúry vyhriatej na 180 °C a upečieme. Upečené cesto necháme vychladnúť.
Zmäknuté maslo utrieme v mixéri do peny, potom pridáme práškový a vanilkový cukor a spolu ďalej trieme do peny. Potom pomaly zašľaháme do masla tvaroh a citrónovú kôru, až získame hladkú plnku. Na vychladnuté cesto rozotrieme plnku a posypeme postrúhanou čokoládou.

Komentáre k článku


29. 12. 2013 20:19:02
Meno: Petruska
Draha Adusha, moje spomienky na kolace a vianocne pecivo su rozdelene geograficky, najprv idu tradicne moravske kolace z Uherskeho Brodu od mojej babicky. Ta piekla svadobne a putove kolace s makovou a orechovou plnkou. Tiez sa smazili Bozie Milost a Jidase pred sviatkami spolu s krehkymi tycinkami s bielkovou polevou. A perky s povidly.


29. 12. 2013 20:25:39
Meno: Petruska
Neskor v Piestanoch mama piekla zazvorniky, metrovy kolac, buchty na pare, sadlove kolacky, kynute ovocne kolace nazyvane tace so slivkami, broskynami a marhulami. V jedalni na zakladnej skole sme vzdy mali radi ryzovy nakyp s bielkovou penou. A po prichode do Bratislavy sa piekly Bratislavske rozky s orechovou plnkou. Nie je divu ze som po presidleni do USA nechcela ani pocut o cookies!


29. 12. 2013 20:31:49
Meno: Petruska
Dakujem Ti za recepty na retro food, priniesli mi krasne vzpomienky na detstvo.


29. 12. 2013 21:00:17
Meno: Adusha
Vďačne ;) tie retro spomienky sú najkrajšie... a retro koláče najchutnejšie

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.