No a mrkva mi tiež robí riadnu radosť. Nasiala som dve odrody, klasickú oranžovú a fialovú a kupodivu, fialová rastie lepšie.
Šalát, ktorý som dnes robila, mi učaroval ešte minulý rok v septembrovom čísle časopisu Delicious. Ale keďže minulý rok v mojej záhrade nebolo ani mrkvy ani kapucínky, musel počkať.
Mrkvový šalát s jogurtom a medovo-mandľovým dresingom
(zdroj inšpirácie: www.lovemysalad.com)Na 4 porcie potrebujeme:
20 malých farebných mrkvičiek
200 g smotanového jogurtu
drobné listy a kvety kapucínky
Na medovo-mandľový dresing potrebujeme:
100 g celých mandlí
50 g masla
3 PL medu (použila som z pomarančovníkových kvetov)
1 PL bieleho vínneho octu
1 PL vody s pomarančovníkových kvetov
šťava z 1 citróna
2 sušené červené papričky alebo jedna čerstvá, dlhá
80 ml extra panenského olivového oleja
Najprv si pripravíme medovo-mandľový dresing. Nelúpané mandle nahrubo pokrájame. Dáme ich do malého hrnca spolu s maslom a necháme ho rozpustiť na stredne silnom plameni. Keď začne peniť, stiahneme plameň na minimum a maslo pražíme, kým sa nesfarbí do orieškovej farby. Pridáme med a privedieme k varu. Potom plameň opäť stiahneme na minimum, pridáme ocot, vodu z pomarančovníkových kvetov a citrónovú šťavu a opäť privedieme k varu. Stiahneme plameň a zľahka povaríme 3 minúty. Odstavíme z ohňa, pridáme podrvené (alebo nakrájané) čili, olivový olej a trochu morskej soli. Premiešame a necháme vychladnúť.
Tento dresing môžeme držať v chladničke až dva mesiace v uzavretej nádobe. Pred použitím zľahka ohrejeme. Môžeme ho použiť napríklad na ochutenie pečenej cvikly alebo na dochutenie kuskusu.
Príprava šalátu. Mrkvu umyjeme a vydrhneme, ale nelúpeme. Dáme do ju do hrnca, zalejeme studenou vodou a varíme asi 10 minút, kým nezmäkne (musím byť však dostatočne pevná, aby sa nerozpadla). Stupeň uvarenia zistíme zapichnutím špičky ostrého noža do mrkvy.
Uvarenú mrkvu scedíme, väčšie kusy ešte za horúca pozdĺžne rozkrojíme. Dáme do misy, prejeme 3 lyžicami dresingu a opatrne premiešame.
Na taniere, na ktorých budeme podávať šalát rozdelíme biely jogurt a zľahka ho rozotrieme do tvaru hniezda. Na jogurt naaranžujeme uvarenú mrkvu a prejeme dresingom. Dozdobíme lístkami a kvetmi kapucínky.