Posýpka. Pomleté mandle pomaly opražíme na suchej panvici a presunieme na tanier. Na panvici potom roztopíme tretinu masla. Do roztopeného masla prisypeme strúhanku a cukor a za stáleho miešania opečieme dozlatista. Presypeme na tanier k mandliam a premiešame.
Gule. Do veľkého hrnca dáme variť osolenú vodu. V mise spolu utrieme maslo, tvaroh a vajce. Potom postupne zapracujeme múku premiešanú so štipkou soli a vypracujeme hladké cesto. Ak by bolo príliš suché, zriedime lyžicou mlieka. Jahody umyjeme a dôkladne osušíme.
Testo rozvaľkáme do štvorca o hrúbke 1 cm a pokrájame na rovnostranné štvorce s rozmerom približne 7 x 7 cm. Do stredu každého položíme jahodu, rohy prehneme do stredu, dôkladne zlepíme a vytvarujeme do gule. Jahoda musí byť v cesto dôkladne obalená, bez trhlín, inak sa pri varení guľa rozpadne.
Hotové gule vložíme vo vriacej vody, opatrne premiešame, aby sa neprilepili na dno hrnca a varíme približne 6 - 8 minút. Uvarené gule vyberieme z vody a popicháme vidličkou, aby z nich odišla para a nezrazili sa.
Gule podávame s opečenou strúhankou a preliate roztopeným zvyšným maslom.
Samozrejme, gule môžete podávať aj s inou posýpkou, napríklad posýpané tarohom, mletými orechami, alebo s podusenými jahodami. Na fotografii sú dve variácie na tvarohové jahodové gule z minulého roka.
Dôležitá poznámka: Jahody na tvarohové gule musia byť skutočne zrelé, voňavé a super sladké. Inak to bude celé o ničom. Preto skôr, ako urobíte túto dobrotu, uistite sa, že vaše jahody sú naozaj super sladké. Dobrú chuť a sladký štart do jahodovej sezóny.