Postup ako pripraviť hrudku nájdete
TU. Len ako čítam a porovnávam, v súčasnosti už používam iba 4 ingrediencie: mlieko, vajíčka, soľ a vanilkový cukor. Muškátový oriešok ani korenie som posledné dva roky nepoužila.
A veľmi dôležitá vec a grif. Rozbiť vajíčka a dôkladne ich rozmixovať, aby vznikla pekná žltá hmota. Potom k vajíčkam priliať mlieko, opäť prešľahať mixérom a až tak postaviť hrniec na sporák. Pri tomto postupe bude hrudka krásne žltá, jednoliatej farby. Pri mojich prvých samostatných pokusoch som vajíčka rozklepla do hrnca, priliala mlieko, prešľahala metličkou a postavila na sporák - hrudka však nebola krásne žltá, ale našli sa v nej biele fľaky po bielku ako to vidno na fotografii postupu.
Veľkonočná cvikla s chrenom
Ďalšou veľkonočnou dobrotou je cvikla s chrenom. Keď sa to tak vezme, zložky tohto veľkonočného comba samostatne nie sú až také zaujímavé ako keď sú všetky spolu, pekne pohromade.
1 kg cvikly
1 lyžička soli
2 lyžice hnedého prírodného cukru
asi 60 ml octu
asi 6 cm kúsok čerstvého chrenu (resp. menej, závisí od jeho ostrosti)
Neošúpanú
cviklu umyjeme, dáme do vody a uvaríme domäkka. Necháme vychladnúť,
ošúpeme a postrúhame na najjemnejšom strúhadle ručne, resp. v mixéri.
Pridáme aj nastrúhaný chren, soľ, cukor a ocot. Dôkladne premiešame a
necháme odstáť, aby sa chute prepojili. Potom ochutnáme a podľa potreby
dochutíme.
Cviklu dáme do čistých vysterilizovaných fľiaš a uložíme do chladničky.
Cvikla s chrenom / údené mix / vajíčka natvrdo / hrudka / zemiakový šalát / paska
Veľkonočné combo na tanieri
U nás doma na Východe je zvykom vyrábať aj maslového barančeka, ktorý je súčasťou dobrôt v košíku, ktoré sa dávajú posvätiť na nedeľnom svitaní. Videá s podrobným návodom ako urobiť maslového barančeka nájdete
TU,
TU a
TU.
Viac o zvykoch na východe Slovenska sa dočítate
TU.