food4fun.sk

K meninám

Doma v kuchyni

27. 03. 2013



Poprosil ma dobrý kamarát, či mu niečo neupečiem k meninám na pohostenie do práce. Neodmietla som. Na moju otázku, či má nejakú predstavu čo by to malo byť odpovedal, že to necháva na moju kreativitu a že pokiaľ by sa dalo, tak niečo, čo nebude musieť krájať. Asi si spomenul na 3bit karamelové rezy, ktoré som mu piekla k meninám pred dvoma rokmi. S ich krájaním sa určite natrápil, matne si spomínam, že aj mne obrezanie okrajov dalo riadne zabrať.



Zadanie bolo jasné - upiecť niečo do ruky. Ako prvé mi napadli mafiny, ale nechcela som, aby pôsobili príliš obyčajne, preto som sa rozhodla pre cupcakes.
Do užšieho výberu na košíčky sa dostali asi 4 rôzné chuťové kombinácie: čokoláda, čokoláda + ricotta, mrkva + krémový syr, zázvor + hruška... Skrátka, všetko odskúšané cestá, s ktorými mám najlepšiu skúsenosť. Nakoniec som sa rozhodla pre čokoládové košíčky a nečakane na poslednú chvíľu aj pre karamelovo-banánové.
A dozdobenie krémom? Ku karamelovým samozrejme karamelový krém, a k čokoládovým som si vymyslela dozdobenie v štýle vtáčieho hniezda - rozhodla som sa ostať trošku tematická, keď už idú tie veľkonočné sviatky a možno konečne aj tá jar.


Veľkonočné čokoládové cupcakes v štýle "vtáčieho hniezda"


Košíčky som pripravila podľa receptu na čokoládové mafiny s trojakou čokoládou. Na rozdiel od pôvodného receptu som však použila asi o tretinu menej nasekanej čokolády a o niečo viac kyslej smotany. (Dôvod bol len ten, že sa mi nechcelo odkladať do chladničky cca 100 ml smotany.)
Do košíčkov som dávala menej cesta ako zvyčajne, nechcela som, aby príliš narástli. Z jednej dávky som upiekla cca 18 košíčkov.

Na krém a zdobenie:
(zdroj inšpirácie: Anna in Cupcakeland)

120 g zmäknutého masla
300 g práškového preosiateho cukru
120 g mascarpone
2 ČL mlieka

Ja som však krém robila od oka, použila som viac masla, a skoro o polovicu menej cukru. Miesto mascarpone som použila krémový syr, ale keďže som nedodržala pomer, krém bol čerstvo po vymiešaní riedky. V chladničke však pekne stuhol.

Na dokončenie:
asi 30 g horkej čokolády, nastrúhanej najemno
čokoládové vajíčka vo farebnej cukrovej poleve (ideálne 3 na kus, resp. aj 2 ks sú ešte ok)



Košíčky upečieme podľa vyššie spomenutého receptu a necháme úplne vychladnúť. Zmäknuté maslo vyšľaháme do hladkej peny, potom postupne zašľaháme aj cukor. Nemusíme použiť všetko množstvo, treba ho dať toľko, aby vznikol hustý a pevný krém, ktorý sa udrží na mafinoch. Na záver pridáme mascarpone a zašľaháme. Odporúčam dať prednosť mascarpone pred krémovým syrom. Ja som použila syr, iba 80 g našťastie, a ten krém zriedil, čo nepotrebujeme.
Vymiešaný krém dáme do zdobiaceho vrecúška s hladkou špičkou a na košíčky nastriekame okrúhle hniezda. Tie posypeme čokohoblinami a posadíme do nich 2 - 3 farebné čokovajíčka. V chladničke necháme stuhnúť. Pred podávaním necháme povoliť pri izbovej teplote asi 15 minút.


Banánovo-karamelové cupcakes

(zdroj inšpirácie košíčky - Nigella: Nigella Express)

Na košíčky potrebujeme:
3 prezreté banány
125 ml rastlinného oleja
2 vajíčka
250 g hladkej a polohrubej múky (1 : 1)
100 g kryštálového cukru
1/2 lyžičky sódy bikarbóny
1 lyžička kypriaceho prášku
150 g karameliek, nasekaných na menšie kúsky (variant: biela čokoláda)

Na krém a dokončenie:
250 g masla
cca 4 - 6 lyžíc práškového cukru (vynechať pri karamelizovanom salku)
200 - 250 g karamelového krému, resp. skaramelizovaného salka
50 g hoblín z bielej čokolády na posypanie

Poznámka: Použila som karamelový krém značky Deluxe z Lidla, celú 200 g fľaštičku (predávajú len občas, zvyčajne pred Vianocami).



Rúru predhrejeme na 200 °C, 12-jamkový plech na mafiny vystelieme  papierovými košíčkami.
Banány roztlačíme vidličkou a necháme stranou. V jednej mise zmiešame spolu vajíčka a olej. Do druhej misy preosejeme múku so sódou bikarbónu a práškom do pečiva, primiešame cukor. Suchú a vlhkú zmes spolu zľahka premiešame, na záver vmiešame roztlačené banány a potom nasekané karamelky alebo bielu čokoládu. Košíčky neplníme príliš vrchovato, dáme do rúry a pečieme 20 minút. Po úplnom vychladnutí ozdobíme krémom a nastrúhanou bielou čokoládou.



Príprava krému: Zmäknuté maslo vyšľaháme do peny najrv samotné, potom postupne zašľaháme aj skaramelizované salko až získame hladný lesklý krém. Pokiaľ použijeme menej sladký karamelový produkt (v mojom prípade karamelový krém Deluxe), maslo najprv vyšľaháme s cukrom a až následne zašľaháme karamelový krém. Hotový krém naberieme do cukrárskeho vrecúška s ozdobnou špičkou a bohato ozdobíme košíčky. Na záver posypeme hoblinami z bielej čokolády a odložíme do chladničky stuhnúť.


Komentáre k článku


28. 03. 2013 17:33:55
Meno: JankaŠípka
Mňam

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.