Potešila ma jednoduchosť receptu, preto som sa rozhodla upiecť túto tortu na moje narodeniny pre kolegov do práce. V poslednej dobe sa mi vôbec nechce piecť, preto som ocenila rýchlosť a nekomplikovanosť prípravy. A najmä výsledný efekt - vizuálny aj chuťový, naozaj stojí za to.
Raffaello torta
(zdroj inšpirácie: Slávka www.ojedle.eu)Na krém (bielu parížsku šľahačku):500 ml smotany na šľahanie
250 g kvalitnej bielej čokolády
stužovač šľahačky (nemusí byť)
Na korpus (priemer 26 cm):5 veľkých vajec, bielky a žĺtky zvlášť
180 g práškového cukru
1 PL rastlinného oleja
120 g polohrubej múky (preosiatej)
1/2 prášku do pečiva
Na dokončenie:strúhaný kokos
12 guličiek Raffaella
Deň vopred si pripravíme šľahačku. Do hrnca vylejeme smotanu na šľahanie, polámeme na drobné kocky bielu čokoládu a pridáme k smotane. Na slabom plameni necháme čokoládu v smotane dôkladne rozpustiť, miešame a privedieme k varu. Potom odstavíme a necháme vychladnúť. Nakoniec odložíme na noc do chladničky. Smotanu si týmto spôsobom môžeme pripraviť aj dva dni vopred.
Na druhý deň si upečieme korpus. Okrúhlu formu s priemerom 26 cm vymastíme, dno vystelieme papierom a dno a boky vymastíme a vysypeme múkou. Rúru predhrejeme na 180 °C.
Bielky oddelíme od žĺtkov a vyšľaháme z nich tuhý sneh. Potom vyšľaháme žĺtky s cukrom do svetlej peny, pridáme lyžicu oleja a zašľaháme. Potom striedavo do žĺtkového základu zapracujeme preosiatu múku s kypriacim práškom a tuhý sneh. Cesto vylejeme do formy, uhladíme a pečieme asi 25 - 30 minút. Necháme vychladnúť vo forme, potom vyklopíme a rozrežeme na dve časti.
Šľahačku vyšľaháme do hustého krému. Ak chceme, môžeme použiť aj jeden stužovač. Približne polovicou krému potrieme spodnú časť korpusu a prikryjeme druhou časťou. Zvyšným krémom potrieme boky a vrch torty. Vrch a boky torty posypeme strúhaným kokosom a ozdobíme Raffaello guličkami. Necháme v chlade aspoň 5 hodín, potom môžeme podávať.