Granátové jabĺčko je aktuálne spolu s pomelom moje najobľúbenejšie a najkonzumovanejšie ovocie. Vizuálne ma fascinuje už dlho, ale chuť a jeho konzistenciu som si zamilovala len nedávno. Zvykla som ho používať len ako dekoráciu, či súčasť šalátov, teraz si pokojne vydlabem celé jabĺčko do misky a zjem jadierká lyžičkou. Mňam!
Kačacie prsia s granátovým jablkom a mätou
(zdroj inšpirácie: Nigella Express)
Na asi 4 porcie potrebujeme:
2 kačacie prsia
150 g drobných šalátových lístkov - jednodruhovo alebo zmes rukoly, valeriánky, mizuny. baby mangoldu atď.
1 granátové jablko
pár vetvičiek mäty
Kačacie prsia opláchneme a dôkladne osušíme papierovými utierkami. Rúru predhrejeme na 220 °C. Panvicu vhodnú do rúry zohrejeme na sporáku. Vložíme do nej prsia kožou dole a necháme zatiahnuť (asi 2 minútky). Potom ich obrátime a panvicu vložíme do horúcej rúry. Pečieme 15 minút (menšie a tenšie prsia stačí 12 - 13 minút). Vyberieme z rúry, zabalíme do alobalu a necháme pár minút oddýchnuť, aby sa šťava v mäse rovnomerne rozložila.
Na veľký tanier alebo misu rozvrstvíme šalátové listy. Kačacie prsia natenko pokrájame a poukladáme ich na šalát. Plátky pŕs prelejeme vypečenou šťavou. Granátové jablko rozrežeme, z polovice vydlabeme jadierka, z druhej polovice vytlačíme šťavu. Jadierkami posypeme kačicu, potom ešte prelejeme granátovou šťavou. Nakoniec posypeme nasekanou mätou a podávame.