food4fun.sk

Passion fruit curd a pusinky so štipkou korenia

Doma v kuchyni

07. 01. 2013



Passion fruit alebo mučenka patrí k môjmu najobľúbenejšiemu tropickému ovociu. Jeho vôňa je pre mňa neodolateľná, a chuť je rovnako vstupom do tropického raja. Už dávnejšie ma zaujal recept na tzv. curd, resp. vaječný krém pripravený z tohto ovocia podávaný spolu so šľahačkou na bezé pusinkách upečených so štipkou ružového korenia. Trošku crazy kombinácia, a i keď sa takýmto kombináciám nebránim a rada skúšam rôzne chute, nabudúce budem pri ružovom korení striedmejšia alebo ho úplne vynechám.



Passion fruit, šľahačka a bezé je napriek tomu perfektná kombinácia, ktorá stojí za vyskúšanie. Krém - curd sa výborne hodí nielen k šľahačke a bezé, ale napr. aj k cheesecake, do palaciniek, na lievance, do dezertov typu "trifle" a podobne.

Passion fruit curd


2 vajíčka + 2 žĺtky
dužina zo 4 plodov mučenky (passion fruit, možno nahradiť maracujou)
160 g prírodného krupicového cukru
1 lyžica škrobu (zemiakového alebo kukuričného)
30 g studeného masla, nakrájaného



Mučenky rozkrojíme a vydlabeme z nich dužinu, ktorú dáme do ohňovzdornej misy spolu s vajciami, žĺtkami, cukrom a škrobom. Dôkladne rozmiešame, dáme nad paru a opatrne na slabom ohni varíme do zhustnutia (pozor na teplotu, pri vysokej sa môže krém zraziť na praženicu), pričom neustále miešame. Hustý krém odstavíme z ohňa a zamiešame doň studené a nakrájané maslo. Vrátime nad paru, počkáme kým sa krém zatiahne a opäť odstavíme. Necháme vychladnúť. Skladujeme v chladničke v uzavretej sklenenej nádobe, kde vydrží 7 dní.

Pusinky s ružovým korením a mučenkoým krémom


5 bielkov
300 g krupicového cukru
2 lyžičky kukuričného škrobu
1 lyžička bieleho vínneho octu
trošku oleja
ružové korenie, čerstvo podrvené na posypanie (možno vynechať)



Rúru predhrejeme na 130 °C. Plech zľahka potrieme olejom a vyložíme papierom na pečenie. Bielky vyšľaháme do polotuha a postupne do nich pomaly zašľaháme cukor, aby vznikla hustá lesklá hmota. Vmiešame do nej opatrne škrob a ocot. Na plechu vytvoríme zo snehu 6 kôpok - hniezd. Zľahka posypeme rozdrveným ružovým korením, vložíme do rúry a pečieme asi 50 minút. Hniezda by mali zväčšiť svoj objem a len zľahka sa sfarbiť do zlatistého nádychu. Rúru potom vypneme a pusinky v nej necháme vychladnúť.



Pusinky podávame so šľahačkou a mučenkovým krémom.

Komentáre k článku


08. 01. 2013 10:55:13
Meno: Dulce de leche
Adka,to vyzera mooc lakavo !!!sice som este pusinky s ruzovym korenim nejedla,ale tiez mam rada vyzvy :) no a curd by mi chutil zarucene,o tom niet pochyb :)


08. 01. 2013 11:29:31
Meno: Adusha
Maťka, ako ťa poznám, určite by si s ním veľa ako naložiť, a určite zaujímavejšie ako ja ;)


08. 01. 2013 12:23:25
Meno: Chez Lucie
Mnam, passion fruit mam strasne rada... Dokonce jsem dostala k svatku litr passion fruit pyre :-) A jen na okraj - myslim, ze mucenka/passion fruit/maracuja je to same...


08. 01. 2013 14:49:02
Meno: Adusha
Lucka, pyré musí byť iná slasť! No, čo sa týka toho druhového začlenenia, nie som si celkom istá. Priznám sa, že pred pár rokmi som sa to snažila vylúštiť, v encyklopédii šéfkuchára sa uvádza passion fruit, maracuja a grenadila ako samostatné druhy ovocia ktoré patria do rodu mučenkových. Dokonca som aj v obchode kúpila pod týmito tromi názvami po každom kuse, aby som to doma chuťovo porovnala.


08. 01. 2013 14:53:53
Meno: Adusha
Kúpila som passion fruit, maracuju a granadilu - každé vyzeralo inak a líšilo sa trošku aj v chuti. Ja volám passion fruit jeho fialový variant, a teda purple passion fruit. Yellov passion fruit volám jednoducho maracuja (aby som to odlíšila, ale korektne by asi stačilo povedať purpurová a žltá maracuja), no a granadila je sweet granadila, kuk gugl ;) V každom prípade, všetky tri ovocia sú mučenky


14. 01. 2013 15:51:51
Meno: Chez Lucie
to jsou teda veci, u nas v obchode maji jen jeden druh :(


14. 01. 2013 18:34:10
Meno: Adusha
Lucka, to bola iba náhoda, Vianoce, resp. medzisviatočné obdobie ;) Inak, tiež zvyčajne majú iba purple passion fruit. Vtedy mi to však nedalo, musela som nakúpiť a porovnať :-)

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.