food4fun.sk

Teplé šaláty zasýtia

Doma v kuchyni

20. 12. 2012



Na jeseň a v zime človek automaticky siaha po teplom a výdatnejšom jedle, ktoré nielen zasýti, ale aj zahreje. Tieto jedlá so sebou samozrejme prinášajú aj viac kalórií. Jeseň a zima nie je stvorená pre ľahké listové šaláty - telu nestačia a pýta si viac, a na druhej strane, asi vie aj prečo.  Záhradka je prázdna, listová zelenina a šaláty k nám cestovali bohvie odkiaľ, o sezónnosti a "lokálnosti" sa veľmi hovoriť nedá. Chutné šaláty sa však dajú pripraviť aj zo surovín, ktoré sú momentálne v sezóne - z koreňovej zeleniny (mrkva, paštrnák, cvikla, staré odrody ako kvaka, čierny koreň), strukovín, orechov, obilnín (jačmenné krúpy, či krúpy zo špaldovej pšenice). Tieto suroviny sú výdatné, takže zasýtia a dodajú telu potrebnú energiu, ale sú aj veľmi zdravé - plné vitamínov, minerálov, antioxidantov. Nejdem sa rozpisovať, čo tá ktorá surovina obsahuje, chcem vám len ponúknuť zopár receptov ako inšpiráciu na teplé, sýte, ale najmä zdravé a relatívne diétne teplé šaláty zo zeleniny, strukovín, orechov.

Šalát z pečenej cvikly a mrkvy


400 g drobnej cvikly
300 g menšej mrkvy (na jar siahnite po baby zeleninke, ktorej necháte aj trochu vňate)
50 ml olivového oleja
morská soľ a čierne korenie
4 strúčiky cesnaku, nasekané nadrobno
5 stoniek tymianu
200 g kozieho syra (použila som mäkký, čerstvý, nezrejúci)
3 PL červeného vínneho octu
1 - 2 PL medu



Rúru predhrejeme na 230 °C. Cviklu aj mrkvu umyjeme a ošúpeme (pokiaľ máme mladú mrkvu, stačí umyť), cviklu pokrájame na štvrtinky alebo osminky, mrkvu pozdĺžne na polovice. Cviklu premiešame s olejom, soľou a čiernym korením a rozložíme na plech. Pečieme asi 25 minút, resp. do polomäkka. Potom k cvikle pridáme mrkvu a pečieme ďalších 15-20 minút, 5 minút pred koncom pečenia pridáme kozí syr a nasekaný cesnak.
V miske spolu vyšľaháme ocot, med a lístky stiahnuté z tymianových stoniek. Upečenú zeleninu podávame preliatu týmto dresingom, zľahka osolíme, okoreníme a dozdobíme tymianom.

Šalát z pečeného karfiolu a lieskovcov

(zdroj inšpirácie: časopis Delicious, october 2012)

Z tohto šalátu som po prvom ochutnaní padla do kolien. Karfiol mám rada, ale nikdy by som o ňom nepovedala, že môže chutiť luxusne... ale môže. Tento recept z jeruzalemskej kuchyne je toho príkladom.

1 karfiol, rozobraný na malé ružičky
5 PL olivového oleja
1/2 ČL soli
50 g lieskovcov
1 veľká zelerová stonka
čerstvá petržlenová vňať, hladká
1/2 granátovéhojablka
1/3 ČL mletej škorice
1/3 ČL mletého nového korenia
1 PL sherry octu
1 1/2 ČL javorového sirupu



Rúru predhrejeme na 220 °C. Ružičku karfiolu premiešame s 3 lyžicami oleja, soľou a trochou čierneho korenia. Dáme na plech a pečieme 25-35 minút, kým karfiol nie je na vrchu chrumkavý a sfarbený dozlatista. Preložíme do misy a necháme trochu vychladnúť.
V rúre znížime teplotu na 170 °C. Lieskovce dáme na plech a pečieme asi 17 minút. Necháme ich vychladnúť a potom ich zbavíme uvoľnených šupiek (šúľaním v utierke). Nasekáme ich nahrubo.
V mise premiešame karfiol, lieskovce, zelerovú stonku nakrájanú šikmo na cca 0,5 cm kúsky, zrniečka z polovice granátového jabĺčka, petržlenovú vňať, škoricu a nové korenie, sherry ocot a javorový sirup. Dochutíme soľou a korením a podávame.

Šalát z pečeného karfiolu a cíceru


1 karfiol, rozobraný na ružičky
2 strúčiky cesnaku, drvené
2 lyžičky celej rasce
2 lyžičky kuminu (rímskej rasce)
3 lyžice olivového oleja
soľ a čierne korenie
400 g konzerva cíceru
50 g mandlí, nelúpaných
hrsť petržlenovej vňate



Rúru predhrejeme na 200 °C. Na plech dáme karfiol a cesnak, obyčajnú aj rímsku rascu, prilejeme 2 lyžice oleja, osolíme, okoreníme a dôkladne premiešame. Pečieme 30 minút. Potom prisypeme scedený a prepláchnutý cícer, mandle a zvyšný olej a pečieme ešte 10 minút. Pred podávaním premiešame s petržlenovou vňaťou, podávame teplé.

Šalát z pečenej mrkvy, cíceru a granátového jabĺčka


Týmto šalátom ma očarila Zuzka z www.natanieri.sk, od leta som naň dumala, až naň konečne prišlo. Pôvodný recept nájdete TU. Ja mám však momentálne také koriandrové obdobie - ako som ho pred pár rokmi nemohla vystáť, tak ho teraz rovnako silno zbožňujem, preto som mätu nahradila práve ním. A ako natruc sa mi minula aj rímska rasca, tak som na ochutenie zeleniny použila semienko koriandra - mimochodom, z vlastnej úrody.

4 veľké mrkvy
1 pomaranč
2 ČL drveného koriandru
olej
1 plechovka cíceru
100 g mäkkého kozieho syra
hrsť čerstvého koriandru
1 granátové jablko
soľ



Očistenú a na dlhšie kúsky pokrájanú mrkvu dáme do misy, pridáme olej, pomarančovú kôru, drvený koriander, soľ a dôkladne premiešame. Dáme na plech a v rúre vyhriatej na 190 °C pečieme asi 30 minút (zavisí od hrúbky mrkvy). Vyberieme z rúry, pridáme scedený a prepláchnutý cícer, šťavu z polovice pomaranča a premiešame. Preložíne na servírovaciu misu, obložíme nadrobeným syrom, posypeme granátovými jadierkami a koriandrovou vňaťou a podávame.

Šalát z pečenej mrkvy, šošovice a granátových jadierok


Pôvodný recept som skúsila trochu obmeniť, tak som cícer nahradila šošovicou a výsledok bol rovnako božský.

4 veľké mrkvy
1 pomaranč
2 ČL drvenej rímskej rasce
olej
1 plechovka drobnej šošovice alebo asi 150 g uvarenej šošovice
100 g mäkkého kozieho syra
hrsť čerstvého koriandru
1 granátové jablko
soľ



Očistenú a na dlhšie kúsky pokrájanú mrkvu dáme do misy, pridáme olej, pomarančovú kôru, drvenú rímsku rascu, soľ a dôkladne premiešame. Dáme na plech a v rúre vyhriatej na 190 °C pečieme asi 30 minút (zavisí od hrúbky mrkvy). Vyberieme z rúry, pridáme scedenú a prepláchnutú šošovicu (alebo šošovicu doma uvarenú a vychladnutú), šťavu z polovice pomaranča a premiešame. Preložíne na servírovaciu misu, obložíme nadrobeným syrom, posypeme granátovými jadierkami a koriandrovou vňaťou a podávame.



Komentáre k článku


26. 12. 2012 13:56:29
Meno: Iveta
Šaláty vyzerajú lákavo, sú krásne farebné, vôbec si neviem predstaviť pečený karfiol - ako môže chutiť. Ten s mrkvou a cvikľou sa chystám skúsiť po skončení týchto prejedacích dní :).


29. 12. 2012 20:21:21
Meno: Adusha
Ivetka, pečený karfiol určite vyskúšaj, je to neskutočná dobrota, neviem, či ma niekedy niečo viac prekvapilo ako toto ;)


22. 01. 2013 20:32:41
Meno: Iveta
Tak som vyskúšala šalát z pečenej mrkvy a cvikly, len miesto kozieho syra som dala fetu. Mňam. Aj muž mi to vyjedal z plechu. A ten karfiol tiež skúsim - ale asi až v lete. Ďakujem za recepty ktoré tu dávaš. Fakt krásne čítanie.


23. 01. 2013 08:29:42
Meno: Adusha
Ivetka, som rada, že šalát chutil ;)


01. 03. 2013 18:46:52
Meno: magdalena
Adi, robila som z pečeného karfiolu, lieskovce a granátové jablko ... asi som mala malý karfiol, alebo čo, ale zjedla som ho takmer celý sama :D vynikajúce, vážne luxusné chute :) vďaka za recept.


02. 03. 2013 07:44:07
Meno: Adusha
Msgdalenka, ten salat je skutocne luxusny, ja ho robim pravidelne, je bozsky! Tesi ma ze chutil ;)


10. 02. 2014 16:26:00
Meno: nora.tornosova
ahoj Adi, pozerám na tieto karfiolové šaláty, vyzerajú perfektne, ale ja Ti neviem, karfiol mám rada, ale len vyprážaný a v polievke, varený nezjem, tak neviem neviem....ale láka ma vyskúšať toto...asi urobím z muža pokusného králika


10. 02. 2014 20:19:01
Meno: Adusha
Ahoj, no ťažko ti poradiť, ja karfiol zbožňujem, takže nie je o čom, aj práve sa chystám strčiť ho do rúry, robím šalát na zajtra pre kolegovcov ;) Ale pečený karfiol chutí inak ako varený, skús


27. 05. 2014 09:35:34
Meno: pyrojanka
Ahoj Adi, nedávno som našla tvoju stránku a som ňou úplne očarená :) Prvé čo som skúsila je šalát z karfiolu, cíceru a mandlí a bola som príjemne prekvapená. Zaujímavé chute a kombinácie - rímska rasca tomu dá orientálny šmrnc, cícer zase chutí podobne ako zemiaky. Je to plnohodnotné jedlo, ktoré zasýti. Budem sa k receptu vracať. Dokonca aj spočiatku skeptický priateľ si pochutil :) Ďakujem.


27. 05. 2014 21:08:53
Meno: Adusha
Som rada, že chutilo ;) A ďakujem za milé slová, poteší a povzbudí k ďalšieho vareniu, len keby toho voľného času bolo trošku viac :-/


17. 06. 2014 17:05:59
Meno: Stevka
Tak a Šalat z pečeneho kafriolu sa prave stal u nas hitovkou!!!


18. 06. 2014 09:45:37
Meno: Adusha
Števi, ktorý recept? Ten od Ottolenghiho? Tej je naozaj úžasný, ja som z neho tiež total paf.


20. 06. 2014 23:42:51
Meno: Stevka
Ten ktory mas tu s cicerom ..... mnam


21. 06. 2014 07:23:44
Meno: Adusha
Aj ten je mnam :-) karfiol a cicer su super suroviny

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.