food4fun.sk

Rýchlo, sladko, s jahodami

Doma v kuchyni

07. 07. 2011


K jahodám som sa dostala skôr ako som predpokladala. Úprimne, myslela som, že toto leto to už nebude. Lenže do cesty mi prišla „berries búdka“ a ja som neodolala. Posledné dni boli v znamení rýchlych jahodových dezertov. V podstate všetky tri sú jednoduché na prípravu, len pri jednom treba trochu v predstihu pripraviť kokosovú mozzarellu. Áno, dobre čítate, kokosovú.

Jahodové crumble

(zdroj inšpirácie: www.karmacucina.com)

3 poháre čerstvých jahôd, rozpolených
4 PL javorového sirupu
1 ČL škorice
soľ
½ pohára celozrnnej múky
½ pohára ovsených vločiek
6 PL nakrájaného masla
4 PL svetlého hnedého cukru

Rúru predhrejeme na 180 °C. 4 formičky dáme na plech a rozdelíme medzi ne jahody. Jahody v každej formičke polejeme lyžicou javorového sirupu a posypeme škoricou a štipkou soli. V mise zmiešame múku, vločky, lyžičku škorice, cukor a maslo a prstami vypracujeme posýpku. Posypeme ňou jahody, vložíme do rúry a pečieme 25 – 30 minút dozlatista. Podávame teplé. Crumble chutí najlepšie s vanilkovou zmrzlinou, šľahačkou, kyslou smotanou alebo crème fraîche.

Jahodovo-kokosové caprese

(zdroj inšpirácie: časopis Gurmet)

Tomuto receptu som nedokázala odolať, originálny nápad ako premeniť klasické caprese na dezert som musela vyskúšať.

1 plechovka smotanového kokosového mlieka (400 ml)
80 g práškového cukru
1 limetka
5 plátkov čírej želatíny
jahody, podľa možnosti veľké
1 lyžica strúhaného kokosu

Niekoľko hodín vopred si pripravíme kokosovú mozzarellu. Želatínu namočíme do studenej vody a necháme napučať. Kokosové mlieko nalejeme do hrnca, pridáme cukor, šťavu a kôru z limetky a privedieme tesne k bodu varu. Odstavíme a do horúceho mlieka zamiešame vyžmýkané plátky želatíny. Dôkladne premiešame a nalejeme do okrúhlych formičiek. Necháme vychladnúť a následne stuhnúť v chladničke.
Formičky so stuhnutým mliekom ohrejeme rýchlo v horúcej vode a obsah vyklopíme. Kokosovú mozzarellu nakrájame na plátky hrubé asi 3 mm. Jahody rovnako nakrájame na plátky a striedavo s mozzarellou poukladáme na taniere. Posypeme kokosovou múčkou, limetkovou kôrou a lístkami medovky alebo mäty.

Syllabub z ružového vína a jahôd

(zdroj inšpirácie: časopis BBC Good Food)

400 g jahôd, rozpolených
4 PL krupicového cukru
4 PL ružového vína
180 ml šľahačkovej smotany, dobre vychladenej
jahodové lístky, mäta alebo medovka na ozdobu

Rozpolené jahody dáme do misy, posypeme cukrom a zalejeme ružovým vínom. Necháme pri izbovej teplote asi 40 minút, aby jahody pustili šťavu. Jahody vyberieme z misy lyžicou a rozdelíme ich do štyroch vínových pohárov. Šťavu, ktorú pustili jahody zmiešame s dobre vychladenou smotanou a vyšľaháme dotuha. Rozdelíme na jahody a ozdobíme lístkom jahody, mäty alebo medovky. Podávame vychladené.

Komentáre k článku

Nikto ešte nepridal komentár k tomuto článku.

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.