food4fun.sk

Baba ghanoush

Doma v kuchyni

12. 10. 2012



Neviem, či baba ghanoush nazvať nátierkou, alebo skôr dipom, je to jednoducho starter - chuťovka. Pochádza z kuchyne Blízkeho Východu a je známy aj pod označením baklažánový hummus, či baklážanový kaviár. V Libanone sa podáva ako obľúbený starter, v Egypte zasa skôr ako príloha, či šalát.
Baklažán sa pred spracovávaním opečie nad otvoreným ohňom, vďaka čomu získa typickú dymovú údenú chuť a vôňu. Ja som baklažány najprv opiekla nad plynovým horákom, potom pozdĺžne rozkrojila a v rúre upiekla domäkka.
Baba ghanoush obsahuje podobné dochucovadlá ako klasický cícerový hummus a aj sa podobne servíruje - ideálne na plochom tanieri, štedro pokvapkaný kvalitným olivovým olejom (v krajine pôvodu poliaty aj melasou z granátového jablka alebo posypaný granátovými jadierkami) a posypaný petržlenovou alebo koriandrovou vňaťou. Skvele sa k nemu hodia chipsy z pita chleba,  ale v našich končinách si ho pokojne môžete natrieť na toasty. U nás sa stal dobrotou k večernej telke, muž si vystačil s pita chipsami, ja som si však k nemu nakrájala aj chrumkavú zeleninu - uhorku, papriku a bielu reďkovku.

Baba ghanoush (baklažánový hummus)


3 stredne veľké baklažány
3 vrchovaté lyžice tahini pasty
1 1/4 ČL údenej morskej soli (umocní údenú chuť, ale postačí aj neúdená)
šťava z 1 malého citrónu
3 strúčiky cesnaku
1/8 ČL  čili prášku
4 lyžice panenského olivového oleja
hrsť petržlenovej vňate alebo koriandru na posypanie



Rúru vyhrejeme na 190 °C. Baklažány umyjeme, osušíme a na niekoľkých miestach narežeme nožom. Opečieme zo všetkých strán nad otvoreným ohňom, prípadne nad plynovým horákom. Tento proces dá baklažánu dymovú údenú chuť a vôňu. Opečené baklažány pozdĺžne prekrojíme a reznou plochou hore uložíme na plech. V rúre pečieme 20-30 minút domäkka. Necháme vychladnúť.
Dužinu vyškrabeme z vnútra, dáme do mixéru a zľahka rozmixujeme s ostatnými ingredienciami. Ochutnáme a podľa potreby dochutíme soľou, citrónovou šťavou alebo aj čili. Pred podávaním polejeme olivovým olejom a ak máme, tak trošku aj s granátovou melasou. Môžeme posypať aj petržlenovou alebo koriandrovou vňaťou a podávame ako chutný starter, alebo ako prílohu.

Kde zoženiete:
- údenú vločkovú morskú soľ výraznej chute a vôňe predáva napríklad Marks&Spencer.
- sezamovú pastu tahini zoženiete v bio predajňach alebo v predajňach arabských potravín

Komentáre k článku


20. 10. 2012 06:35:38
Meno: Dulce de Leche
Aduska,tak na toto som sa chystala uz davnejsie,takze som velmi rada,ze si mi pripomenula :) ja milujem vsakovake dipy a natierky a hummusoidne zalezitosti :))

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.