V sobotu ráno, skôr ako drahý odišiel do práce, zakúril v krbe, a my so synom sme sa zobudili do vyhriateho domčeka. Sálavé teplo ma ani neviem prečo vyhnalo do kuchyne s ideou, že treba zamiesiť na kysnuté cesto. A veru, kvásku aj cestu sa teplota obďaleč krbu veľmi páčila. No a mladý mal o zábavu tiež postarané. Najprv s mojou malou pomocou pripravil posýpku, potom modeloval okrúhle koláčiky a na záver ich potieral žĺtkom. A keďže štetec na potieranie sa v mojej vidieckej kuchyni ešte nevyskytuje, potieral ich prštekmi, čo bola zjavne ešte väčšia zábava. Na osem koláčov sme použili asi pol fľaše povidiel, čo so zvyškom mám už v podstate premyslené. Ale o tom, ako aj o figovom džeme, až nabudúce.
Kysnuté koláče s hruškovými povidlami a posýpkou
1/2 balíčka čerstvého droždia
3 lyžice cukru
250 g hladkej múky
štipka soli
125 ml mlieka
50 g rozpusteného a vychladnutého masla
3 žĺtky (2 + 1 na potretie)
hruškové povidla
Na posýpku:
30 g masla
50 g krupicového cukru
50 g hrubej múky
hrsť nasekaných vlašských orechov
Z droždia, polovice mlieka (zľahka ohriateho), lyžice cukru a lyžice múky pripravíme kvások. Do misy preosejeme múku so soľou, maslo rozpustíme a necháme vychladnúť. Kvások vlejeme do múky, pridáme zvyšné dve lyžice cukru, zvyšné mlieko, dva žĺtky a maslo. Spracujeme na hladké nelepivé cesto. Pokiaľ sa lepí, pridáme ešte múku. Vymiesené hladké cesto dáme do misy, prikryjeme a na teplom mieste necháme hodinu kysnúť.
Hotové cesto rozdelíme na 8 častí, z ktorých vyformujeme kolieska. Okraje koláčikov potrieme žĺtkom. Do stredu navrstvíme hruškové povidla a posypeme posýpkou, ktorú sme si vopred pripravili z masla, cukru, múky a nasekaných orechov.
Koláčiky pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C dozlatista, t.j. približne 20 minút.