Jesenné maliny stále dozrievajú a keď som tak rozmýšľala, čo s nimi, spomenula som si na fotografiu tohto kríženca v jednej anglickej "presladenej" knihe o pečení, ktorú som si doviezla pred rokom z Londýna. Toto je dezert pre nerozhodných, resp. pre tých, čo stále nevedia jednoznačne povedať, čo im chutí viac - brownie alebo cheesecake? Tento recept spája obidve sladké klasiky do kopy a pridáva k nim bonus v podobe jemnej malinovej hornej vrstvy.
Malinové cheesecake-brownie
(zdroj inšpirácie: The Hummingbird Bakery)
Brownie200 g tmavej čokolády, nasekanej
200 g masla
250 g cukru
3 vajíčka
110 g hladkej múky
Cheesecake400 g krémového syru
150 g práškového cukru
1/2 ČL vanilkového extraktu
2 vajíčka
Malinová vrstva300 ml šľahačkovej smotany
100 g práškového cukru
150 g malín + na ozdobu
Rúru predhrejeme na 170 °C.
Príprava brownie: Čokoládu roztopíme v mise nad parou. Zmäknuté maslo a cukor dáme do inej misy a vyšľaháme do hladka. Potom postupne po jednom zašľaháme aj vajíčka. Primiešame preosiatu múku. Na záver pridáme roztopenú čokoládu a vyšľaháme do hladkého cesta, ktoré vylejeme do brownies formy (štvorec cca 23 x 23 cm).
Príprava cheesecake: Krémový syr, vanilkový extrakt a cukor dáme do misy mixéru a vyšľaháme do hladkej hmoty. Postupne zašľaháme vajíčka. Hladkú krémovú hmotu vylejeme na brownie vrstvu, rovnomerne uhladíme a pečieme 30 - 40 minút, kým okraje nezačnú zľahka hnednúť. Stred koláča musí byť upečený, ale po potrassení formou sa má trochu kývať. Necháme úplne vychladnúť.
Príprava malinovej vrstvy: Maliny rozmixujeme s cukrom a keď nie sme leniví, môžeme túto zmes prepasírovať cez sitko. Vychladenú šľahačku vyšľaháme dotuha a opatrne k nej primiešame rozmixované maliny. Nanesieme na cheesecake vrstvu, uhladíme a dozdobíme čerstvými malinami. (Poznámka: Z kvalitnej hustej smotany sa vám podarí pripraviť relatívne hustú vrstvu. Ak však ostane šľahačka po zmiešaní s malinami príliš riedka, môžete ju zachrániť pridaním želatíny pripravenej podľa návodu na obale - len pozor, neprežeňte to s ňou).