V záhrade a teda aj u mňa v kuchyni sa tento víkend stretli opäť dve sezóny - posledné višne a prvé marhule. Časť višní som zamrazila, ale zopár som ich nechala na prípravu tohto letného voňavého koláča. Višne môžete nahradiť aj iným letným ovocím, ríbezlami, černicami či malinami.
Marhuľový koláč s višňami a mrveničkou
200 g masla, rozpusteného
200 g prírodného cukru
220 g hladkej múky (ja som použila zmes hladkej a polohrubej)
1 vrecúško kypriaceho prášku
3 vajíčka, rozšľahané
2 lyžice mlieka
250 g vanilkového jogurtu
marhule a višne
Na mrveničku:
50 g studeného masla
4 lyžice prírodného cukru
6 lyžíc polohrubej múky
1 lyžička škorice
Plech vystelieme papierom na pečenie, rúru vyhrejeme na 180 °C. Rozpustené a trochu vychladnuté maslo zmiešame v mise s cukrom, vajíčkami, mliekom, múkou a kypriacim práškom. Cesto vylejeme na plech a pečieme 25 minút.

Medzitým si prichystáme ovocie a mrveničku. Ovocie umyjeme a osušíme, marhule rozpolíme a vykôstkujeme, višne tiež vykôstkujeme. Suroviny na mrveničku dáme do misy a prstami spracujeme. Odložíme do chladničky.

Po 25 minútach vyberieme cesto z rúry, potrieme jogurtom, obložíme ovocím a posypeme mrveničkou. Vrátime do rúry a pečieme ešte 15-20 minút, kým nie je cesto prepečené a mrvenička zľahka sfarbená dozlatista. Koláč chutí teplý aj studený, v týchto horúčavách ho skladujeme v chladničke, kde vydrží aj pár dní.