Po práci som drahému chystala koláč na barbecue párty, takže k vareniu som sa nedostala. V chladničke sa však našťastie vždy nájde niečo, z čoho sa dá pripraviť jednoduché, ale slušné jedlo. Dnes som mala chuť na niečo rýchle a relatívne ľahké. Zo zvyškov z chladničky som vyskladala tento perfektný šalát, v hlavnej úlohe opäť zelený bejby špenát.
Špenátový šalát
čerstvé drobné (bejby) špenátové listy (možno nahradiť polníčkom alebo rukolou)
cherry paradajky
tenké plátky kvalitnej slaniny
syr s modrou plesňou
pekanové (alebo vlašské) orechy
Na zálievku:
1 lyžica červeného vínneho octu
3 lyžice panenského olivového oleja

Plátky slaniny upečieme na suchej panvici do chrumkava a necháme osušiť na papierových kuchynských utierkach. Špenát opláchneme od hliny a piesku a opatrne osušíme. Dáme do misy. Paradajky pokrájame na polovice a pridáme k špenátu. Ocot vyšľaháme s olejom do svetlého dresingu a prelejeme nim špenát. Žľahka premiešame a rozdelíme na taniere. Posypeme nalámanýmu kúskami slaniny, rozdrobeným syrom a pekanovými orechmi.