food4fun.sk

Chuť na fenikel

Doma v kuchyni

22. 04. 2012



Už pár rokov sa kamarátim s feniklom, a vždy, keď natrafím na pekné, okrúhle, biele feniklové buľvy, neodolám. Z feniklu sa dá hocičo uvariť. Najradšej mám síce zapekaný, ale nepohrdnem ani inými spôsobmi úpravy. Tentoraz ponúkam recept na polievku, teplú prílohu a rizoto. No a úvodný recept v podstate ani nie je recept, ale túto kombináciu chystám na večerný stôl veľmi rada, keď som unavená a nechce sa mi variť.  Vyskúšajte, jednotlivé ingrediencie sa vzájomne výborne dopĺňajú.


Studený tanier s feniklom, gorgonzolou, prosciuttom, hruškou a vlašskými orechmi


fenikel
gorgonzola dolce
prosciutto
zrelá hruška
vlašské orechy
pár kvapiek kvalitného olivového oleja



Fenikel, gorgonzolu a hrušku nakrájame na tenké plátky a spolu s prosciuttom naaranžujeme na tanier. Posypeme orechmi a zľahka pokvapkáme olivovým olejom. Podávame s čerstvým pečivom.

Feniklovo-pórová polievka


30 g masla
2 feniklové buľvy, natenko nakrájané
2 póry, natenko nakrájané
1 liter horúceho zeleninového vývaru
1 vetvička rozmarínu
½ ČL muškátového orieška, čerstvo nastrúhaného
80 g kyslej smotany
30 g parmezánu, čerstvo nastrúhaného + na ozdobu
soľ



V hrnci zohrejeme maslo, pridáme fenikel a pór, premiešame, prikryjeme a varíme 3 minúty. Potom zalejeme horúcim vývarom, pridáme rozmarín a muškátový oriešok a privedieme k varu. Na slabom plameni varíme 15 minút, potom vyberieme rozmarín a polievku rozmixujeme v mixéri na krém. Vrátime do hrnca a primiešame kyslú smotanu a parmezán. Podľa potreby dochutíme soľou. Podávame posypané s parmezánom a ozdobené feniklovou vňaťou.

Pečený fenikel s cherry paradajkami, olivami a novými zemiakmi


500 g nových zemiakov
3 veľké feniklové buľvy
2 PL olivového oleja
soľ a korenie
250 g cherry paradajok, prepolených
50 g čiernych olív



Zemiaky v šupke uvaríme domäkka. Rúru predhrejeme na 190 °C. Fenikel pokrájame na štvrtinky alebo osminky, tvrdý stred vyrežeme. Osolíme, okoreníme a pokvapkáme olejom. V rúre pečieme približne 20 minút, kým nezačne mäknúť. Do pekáča s feniklom pridáme paradajky, olivy a zemiaky. Premiešame, aby sa všetka zelenina obalila olejom a pečieme ďalších 10 - 15 minút domäkka. Podávame ako teplú prílohu.

Feniklové rizoto

60 g masla
1 pór, nadrobno pokrájaný
1 väčšia feniklová buľva, pokrájaná
1 pohár ryže Carnaroli alebo Arborio
1 pohár bieleho vína
horúci zeleninový vývar
zopár lyžíc mascarpone
soľ a čierne korenie na dochutenie



Maslo roztopíme v hrnci a speníme na ňom pokrájaný pór. Po chvíli pridáme aj fenikel a dusíme asi 3 minúty. Prisypeme ryžu a dôkladne premiešame, aby sa každé zrnko ryže obalilo maslom. Zalejeme pohárom vína a za stáleho miešania varíme, kým sa tekutina nevstrebe do ryže. Potom začneme po naberačkách pridávať horúci vývar, skôr ako prilejeme ďalšiu, necháme tú predošlú vstrebať do ryže. Takýmto spôsobom za stáleho miešania varíme, až kým ryža nezmäkne.



Na záver dochutíme soľou a korením a vmiešame dve lyžice mascarpone. Podávame so zvyšným mascarpone a posypané feniklovou vňaťou.



Komentáre k článku


24. 04. 2012 16:03:52
Meno: Andrea
Adi, nadhera! Fenikel mam tiez velmi rada. Ten studeny tanier a peceny so zemiakmi vyzeraju fakt neodolatelne :) Ja mam rada feniklovy salat - velmi na tenko nakrajany fenikel & jablko (na mandoline) s olivovym olejom a citronom, po pripade nejake to prosciuttko :)


25. 04. 2012 09:20:57
Meno: Adusha
Adi, dakujem ;) A co sa salatov tyka, fenikel sa da skombinovat s hocicim, uz som skusala vselijake kombinacie ;)


26. 04. 2012 13:18:29
Meno: Dulce de Leche
wau,Andrejka..nenormalne dobroty..az na ten studeny tanier (nechuti mi surovy fenikel),vyskusam vsetko,lebo som extra nachutena :))


26. 04. 2012 13:59:12
Meno: Adusha
Matka, dakujem ;) Vidis, a mne naopak, surovy fenikel hryzkám celkom rada ;)

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.