food4fun.sk

Tip na rýchly nedeľný obed

Doma v kuchyni

15. 04. 2012



Bravčová panenka patrí k môjmu najobľúbenejšiemu mäsu a varím z nej rada a pomerne často. Je chudá a jemná, má krehké mäsové vlákna a keď sa pripraví správne a netrápi sa príliš dlhým opekaním alebo pečením je šťavnatá a mäkká. Jednoducho, to najlepšie mäsko z prasiatka.
Nasledujúci recept som objavila v časopise So isst Italien, ktorý si občas prinesiem z Rakúska. V pôvodnom recepte sa na obaľovanie medailónkov používa taliansky mastný špek - lardo, v slovenských podmienkach ho môžeme nahradiť našou bielou slaninou, alebo hocijakou inou slaninou v dlhých tenkých plátkoch.

Bravčové medailónky s ružovým korením

(Tournedos al pepe rosa)

Pre 2 osoby:
6 medailónkov z bravčovej panenky
6 dlhých plátkov slaniny na obalenie medailónkov
1 strúčik cesnaku, neolúpaný
3 PL olivového oleja
2 vetvičky tymianu
1 PL ružového korenia

Na omáčku:
250 ml smotany na šľahanie
3 PL paradajkového pyré
morská soľ
maldon soľ



1. Medailónky obalíme tenkým plátkom slaniny a kuchynských motúzkom. Potom z oboch strán obalíme v podrvenom ružovom korení.
2. Na omáčku dáme do kastróla smotanu a paradajkové pyré a na slabom plameni zohrejeme. Osolíme a odstavíme.
3. V panvici zohrejeme olej, pridáme celé vetvičky tymianu a celý strúčik cesnaku, ktorý roztlačíme nožom. Chvíľu opekáme, potom vyberieme. Do panvice vložíme medailónky a z oboch strán opečieme. Vyberieme a odložíme na teplé miesto (do teplej rúry - 80 °C). Do panvice vlejeme smotanovo-paradajkovú zmes a 1 minútu povaríme.
Medailónky podávame preliate omáčkou a posýpané čerstvo podrveným ružovým korením a vločkovou soľou. Ja som ako prílohu podávala jemné zemiakové pyré a opekanú zmes zeleniny (baby kukuričky, cukrový hrášok, zmes farebnej papriky).

Komentáre k článku


26. 04. 2012 13:14:33
Meno: Dulce de Leche
vyzera to dokonaleeee!!!!


26. 04. 2012 13:59:45
Meno: Adusha
Dakujem Matka!


14. 11. 2012 16:31:06
Meno: magdalena
Adush, výborné, očarila ma tá omáčka - rajčinové pyré a smotana :) vďaka za recept.


15. 11. 2012 08:43:21
Meno: Adusha
Magdalenka, zamálo ;) a opakovane vďaka za to, že mi pripomínaš staršie recepty, tento bol fakt dobrota veľká ;)

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.