food4fun.sk

Sladké retro

Doma v kuchyni

13. 04. 2012



Niektoré "retro" koláčiky som pred rokmi vôbec nemusela. Všetko, čo malo inú ako čokoládovú polevu ma riadne odrádzalo. Ružová punčová, žltá žltková, bielková a cukrová v bielej či v iných farebných prevedeniach - to nebolo nič pre mňa. Na punčové som sa namotala až vďaka svokrovcom, ktorí ich pečú famózne, a keď sa zadarí, podaria sa aj mne. Recept nájdete TU. Bielkovú polevu  z obrovských dávok cukru na farebných "svadobných" koláčoch stále nemusím a ani nemám dôvod ich piecť. No a žĺtkové rezy - tie, ani neviem prečo, ma mátali už dlhšie, tak som si pred Veľkou nocou povedala, že je čas ich upiecť. Mala som odložený jeden recept a funguje úžasne! Tieto orechové rezy máte hotové do 30 minút a chutia božsky - šťavnaté cesto, plná orechová chuť, orechová vôňa, sladká chrumkavá poleva. Myslím, že sa zaradia k stáliciam aj v mojom "baking liste".

Orechové žĺtkové rezy


Cesto:
230 g práškového cukru
230 g masla
230 g mletých vlašských orechov
140 g hladkej múky
5 bielkov z veľkých vajec

Poleva:
5 žĺtkov z veľkých vajec
200 g práškového cukru
1 balíček vanilkového cukru



Zmäknuté maslo vyšľaháme s cukrom do peny. Pridáme mleté orechy, múku a sneh z 5 bielkov. Cesto rozotrieme na vymastený a múkou vysypaný plech a v rúre vyhriatej na 200 °C pečieme asi 15 minút.
Žĺtky vymiešame s cukrom a vanilkovým cukrom do hladkej svetložltej polevy. Vylejeme ju na horúci upečený koláč a rovnomerne rozotrieme. Necháme dôkladne stuhnúť a až potom nakrájame.

Komentáre k článku


14. 04. 2012 11:57:42
Meno: Dulce de Leche
Andrejka,tieto kolaciky my dostavame kazde sviatky,velkonocne aj vianocne od nasej babicky..je to jej dlhorocna tradicia,a som si ista,ze navzdy zostanu v mojej pamati v spojitosti s babickou...cesticko milujem,ale poleva je na mna prisladka,a tak ich chudatka znehodnocujem,a polevu davam dole:))..nastastie moj Boris stiha papat jedno aj druhe,a tak nic nevyjde nazmar:))


14. 04. 2012 18:32:28
Meno: Adusha
Matka, ja som niekedy tento kolacik vobec nemusela - poleva presladena, cesto suche... ale odvtedy sa mi parkrat podarilo ochutnat ten kolacik v dobrej kvalite, so stavnatym orechovo vonajucim cestom a normalne mi zachutili, tak som si povedala ze je nacase ich vyskusat. A asi na Vianoce ich peciem znova, vyborne su ;) A v zalohe mam dalsie slovenska retra, postupne asi budem skusat ;)


06. 05. 2012 23:05:40
Meno: maskrtnica-farfalla
Ja to milujem. Ale tiež len niektoré. Robí babka, sem tam aj mama. Nepresladené, vlhké cesto plné orechov a masla, chrumkavá žĺtková poleva, z týchto babičkovských je to jasný favorit. Teraz som zistila, že sa to robí aj tu (ČR), ale zatiaľ nikde som nestretla také dobré a bohaté, ako u nás:)

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.