Začiatkom marca som v talianskom duchu oslávila svoje narodeniny. Pôvodne som plánovala napísať príspevok o celej párty, ale na druhý deň som zistila, že nemám skoro žiadne poriadne fotky z toho večera. Na mojej oslave sa totiž priebežne piekla focaccia, chystalo antipasti, bazalkové pesto, miesilo sa cesto na domáce cestoviny, ktoré sme si následne aj vyrábali na zapožičanom strojčeku od môjho kamaráta Zdenka. K foteniu som sa teda vôbec nedostala. Niektoré dobroty sa mi však podarilo zdokumentovať, takže postupne asi zverejním receptíky na nejaké talianske klasiky.
Sweet zložku na mojej party zastupovali tiramisu a chrumkavé mandľové amaretti.
Amaretti
(zdroj inšpirácie: časopis So isst Italien)100 g nešúpaných mandlí, mletých
100 g ošúpaných mandlí, mletých
100 g práškového cukru
2 bielky
100 g krupicového cukru
1 TL horkomandľovej arómy
Mleté mandle zmiešame s práškovým cukrom. Bielky zľahka vyšľaháme, potom pomaly pridávame krupicový cukor a šľaháme, kým nedostaneme pevný sneh. Pridáme mandľovú arómu a mandľovo-cukrovú zmes a opatrne premiešame.
Rúru predhrejeme na 160 °C. Mandľovou zmesou naplníme cukrárske vrecúško a na plech vystlaný papierom striekame asi 2 cm veľké kôpky. Pečieme približne 20 minút do zlatohneda. Necháme 5 minút chladnúť na plechu, potom presunieme na mriežku, kde necháme úplne vychladnúť. Skladujeme na suchom a tmavom mieste.
Amaretti podávame ku káve, namáčame do likérového vína, rozdrobené sa hodia k zmrzline, na posypanie jogurtu, na zapekanie ovocia miesto strúhanky (dezerty typu crumble) atď.