food4fun.sk

Ovocie ako dezert, alebo o tom, ako sa ananás votrel do mojej priazne

Doma v kuchyni

10. 03. 2012




Tento príspevok som pôvodne chcela zavesiť na web niekedy v januári po vianočných sviatkoch, keď sa zvyčajne zvykne v domácnostiach nahromadiť rôzne tropické ovocie. Ak nám už doma nechutí samotné ovocie, skúšam ho miešať a vymýšľať rôzne kombinácie. V pôvodnom príspevku som mala nachystaný recept na šalát z červeného pomaranča a klementíniek, miešaný ovocný šalát s javorovým sirupom a recept na ananás s čili-limetkovým sirupom, na ktorý ma upozornila moja najkamarátka, Števka z Londýna.
Ananás som nikdy neobľubovala, a preto ani nevyhľadávala. Posledné týždne sa však všetko zmenilo. Zamilovala som sa nielen do ananásu, ale aj do manga, ktoré tiež nepatrilo k mojim favoritom. A už aj ja som zistila, že kombinácia ananásu a manga je neskutočne geniálna, tieto dva druhy ovocia jednoducho patria k sebe! A ešte trošku kokosu alebo kokosového mlieka, limetky, mäty, trstinového cukru. Úžasné ingrediencie, z ktorých sa dajú vyčarovať perfektné, ľahké dezerty evokujúce leto v Thajsku, či v Karibiku. Všetky ananásové variácie sú úžasné, ale mojim najväčším favoritom sa stal grilovaný ananás s mätovým cukrom. Odporúčam vyskúšať! A k tomu si namiešajte mojito alebo pina coladu, a vyčarujete si leto v strede marca.

Šalát z červeného pomaranča, klementínky a karamelizovaných mandlí

 
2 červené pomaranče
2 klementínky
¼ pohára lúpaných mandlí
4 PL cukru
½ ČL vody z pomarančových kvetov
mäta na ozdobu



V panvici z cukru upálime karamel, pridáme mandle, dôkladne premiešame a potom karamel vylejeme na plech vystlaný papierom. Necháme vychladnúť. Ovocie orežeme nožom tak, aby sme ho zbavili vonkajšej aj vnútornej bielej šupky. Potom pomaranče a klementínky nakrájame na tenké plátky, šťavu zachytíme a zmiešame spolu s vodou z pomarančových kvetov. Plátky ovocia rozložíme na taniere, pokvapkáme šťavou, posypeme nasekanými mandľami v karameli a ozdobíme mätou.

Miešaný šalát z ovocia s javorovým sirupom

 
tropické ovocie podľa vlastného výberu, v mojom prípade:
ananás
mango
pomaranč oranžový aj červený
kiwi
physalis
liči
granátové jadierka
plátky mandlí
javorový sirup
limetková šťava



Ananás, mango a pomaranč nakrájame na kocky, kiwi na plátky, physalis rozpolíme, liči vykôstkujeme. Všetko pripravené ovocie dáme do misky a prelejeme zálievkou, ktorú si pripravíme zmiešaním javorového sirupu a limetkovej šťavy (pomer 1 : 1). Naložíme do misiek, posypeme mandľami a podávame.

Ananás s čili-limetkovým sirupom

(zdroj inšpirácie: BBC Good Food)

100 g cukru
2 – 3 červené čili papričky
1 limetka, kôra a šťava z nej
1 ananás



Cukor a 100 ml vody dáme do hrnca a zohrievame. Keď sa cukor rozpustí, pridáme nakrájané čili papričky (zbavené semien) a pozvoľna varíme do sirupovej konzistencie. Hotový sirup necháme vychladnúť, následne vychladíme v chladničke. Potom doň pridáme limetkovú kôru a šťavu a premiešame. Ananás ošúpeme, nakrájame na tenké plátky, rozložíme na taniere a prelejeme čili-limetkovým sirupom.

Tatarák z manga, ananásu a kokosu

(zdroj inšpirácie: Apetit)

1 zrelý ananás
2 zrelé mangá
1 vrecúško vanilkového cukru
200 ml kokosového mlieka
strúhaný kokos alebo hoblinky na ozdobenie



Ananás ošúpeme a zo strednej časti odkrojíme 12  tenkých plátkov. Rozdelíme po tri plátky na štyri taniere. Zvyšok ananásu pokrájame na drobné kocky (tvrdú časť zo stredu ananásu vyrežeme). Mango olúpeme a tiež pokrájame na drobné kocky. Mango premiešame s ananásom a zmes navrstvíme na plátky ananásu.



Posypeme vanilkovým cukrom, pokvapkáme kokosovým mliekom a podávame ozdobené strúhaným kokosom alebo kokosovými hoblinami.

Grilovaný ananás s mätovým cukrom

(zdroj inšpirácie: Gurmet)
 
1 ananás
½ hrnčeka trstinového cukru
hrsť mäty
1 limetka



Z ananásu odkrojíme obidva konce, potom ho olúpeme, nakrájame na štvrtiny, z tých vyrežeme tvrdý stred a následne štvrtiny rozkrojíme na osminy. Ak bol ananás menší, necháme osminy v celku, ak väčší, rozkrojíme ich na polovice. Kúsky ananásu napicháme na grilovacie špajle. Potom ich zo všetkých strán ugrilujeme dozlatista.



Medzitým zmiešame cukor s limetkovou kôrou, šťavou a nasekanou mätou. Grilovaný ananás podávame s mätovým cukrom, do ktorého sa jednotlivé kúsky namáčajú.

Kokosovo-ananásový gratin

 
1 plechovka kokosového mlieka
½ vanilkového struku
2 žĺtky + 1 vajce
90 g cukru + trstinový cukor na posypanie
2 PL kukuričného škrobu
štipka soli
1 PL bieleho rumu
1 menší ananás



Kokosové mlieko dáme do hrnca spolu s vyškrabanou vanilkovou dreňou aj vyškrabaným strukom. Privedieme tesne k bodu varu a odstavíme. Ananás ošúpeme, nakrájame na tenké plátky a uložíme do zapekacej misy alebo viacerých malých misiek. V mise vyšľaháme žĺtky, vajíčko a cukor ručnou metličkou do peny. Pridáme škrob a soľ a ďalej šľaháme. Pomaly vlejeme do horúceho mlieka a na slabom plameni za stáleho miešania zohrievame, kým nezačne mlieko hustnúť a meniť sa na pudingový krém.



Hotový krém odstavíme, vyberieme z neho vanilkový struk a primiešame rum. Krémom prelejeme ananás, posypeme trstinovým cukrom a vložíme pod rozpálený gril, aby cukor skaramelizoval.

Komentáre k článku


11. 03. 2012 21:18:10
Meno: nora.tornosova
noooo, ja zase ananás milujem, takže všetko čo tu je, musí byť úplne úžasné...určite vyskúšam, ale ešte ma čaká jedna výzva...zajtra idem na tie makarónky, som zvedavá ako to dopadne


11. 03. 2012 22:31:34
Meno: Adusha
Držím palce, vidím, že ti tie macarons nedajú pokoj ;)


12. 03. 2012 18:21:51
Meno: Dulce de leche
skvele inspiracie!!!gratin a grilovany ananas s matou su moji horuci favoriti:)


18. 03. 2012 19:20:41
Meno: aneta
adka tak ten grilovany ananas ma dostal! uzasny recept!


18. 03. 2012 21:49:32
Meno: Adusha
Anetka, veru je super, aj vcera som ho robila a podavala som ho aj s kokosovo-limetkovou zmrzkou, paradna kombinacia ;)


26. 03. 2012 21:53:46
Meno: Adusha
Matka, ako som uz pisala Anetke, grilovany ananas je fakt super, najma ten cukor s matou a limetkou, delikatesa ;)

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.