food4fun.sk

Valentín sladký

Doma v kuchyni

15. 02. 2012



Valentína nezvyknem nejako extra riešiť, teda, v tom zmysle, že by som dva týždne vopred vypekala alebo chystala nejaké sladké darčeky, či dezertíky. Muža skôr poteším dobrým kusom mäsa ako nejakým gýčovým dezertom. Dnes som však trošičku týmto smerom "ujela". Pred pár týždňami som skúsila upiecť brownies s mascarpone podľa Slávky. Môj prvý pokus sa zjedol v práci, druhý pokus bol v pláne a dnešok mi prišiel ako vhodná príležitosť. Trošku som sa bála môjho výberu, lebo drahý brownies veľmi nemusí. A koniec koncov, trafiť sa mu niekedy do chute dá riadne zabrať. Toto brownies je však vďaka krému z mascarpone lahodnejšie a ľahšie. Pred podávaním ho treba cca hodinu nechať pri izbovej teplote, aby zvláčnel a zmäkol. Čerstvo vytiahnutý z chladničky je príliš tuhý. Vrátim sa k drahému. Odkrojila som mu len malý kúsok, z obáv, že z väčšieho kusu by určite ostala polovica na tanieri. Čuduj sa svete, drahý nielenže zjedol celý kúsok, ale ešte si jeden, o dosť väčší odkrojil a dokonca som sa dočkala pchvaly! Veľmi mu chutil a to je už čo povedať.
Brownies má rýchlu a veľmi jednoduchú prípravu. Dnes som mu venovala asi 10 minút zo svojej obednej prestávky v rámci homeoffice. Dokončenie trvá tiež len chvíľu. Myslím, že toto bude jeden s tých koláčov, ku ktorým sa budem vracať.

PS. Ospravedňujem sa za tie "ocapkané" srdiečka, nabudúce sa pokusím homemade čokoládové ozdoby nechytať prstami ;)

Brownies s mascarpone

(zdroj inšpirácie: O jedle ochutenom láskou)

150 g masla
150 g horkej čokolády
150 g hnedého cukru
1 ČL vanilkovej esencie
50 g mascarpone
3 vajcia
75 g polohrubej múky
1/2 ČL sódy bikarbóny
štipka soli

Na potretie:
250 g mascarpone
3 lyžice práškového cukru

Na ozbodu: strúhaná čokoláda, čokoládové hobliny alebo čokoládové srdiečka



Rúru predhrejeme na 180 °C. Formu na brownies (20 x 20 cm) alebo inú formu podobnej veľkosti vymastíme maslom. Čokoládu a maslo rozpustíme nad parou. Vylejeme do misy na šľahanie a necháme vychladnúť. Pridáme cukor, vanilkovú esenciu, mascarpone a vyšľaháme. Postupne zašľaháme vajíčka, jedno po druhom. Na záver pridáme múku preosiatiu a zmiešanú so soľou a sódou bikarbónou. Hotové cesto nalejeme do formy a pečieme 25 - 30 minút. Správne upečené brownies je vlhké a šťavnaté, nikdy nie suché a drobivé. Upečené brownies necháme vychladnúť, potom vyberieme z formy. Mascarpone krátko prešľaháme s cukrom a navrstvíme na koláč. Ozdobíme čokoládovými srdiečkami, strúhanou čokoládou, hoblinami, alebo iným spôsobom.

Komentáre k článku


15. 02. 2012 13:38:54
Meno: JankaŠípka
Vyzerá nádherne, škoda, že nemám v zásobe mascarpone, už aj by som to šla vyskúšať, tiež mám dnes homeoffice a celý deň sneží, tak popri robote pracem haldy snehu :-)


17. 02. 2012 08:41:23
Meno: Evekei
Andrejka paradny brownie - cokolada a mascarpone je zarucena dobrota. Hehe, no to bol teda kreativny homeoffice:) Brownies je jeden z oblubenych kolacikov mojho muza - teda moc oblubenych nema, takze je tiez problem pre neho piect:) Priznam sa, ze este sa mi nepodarilo upiect taky brownie, aby som s nim bola spokojna. Snad sa mi to raz podari a mozno mi pomoze k tomu aj tento receptik.


17. 02. 2012 21:01:34
Meno: Adusha
Evička, ďakujem, to je receptik od našej Slávky a sedí mi, lebo nie je presladené a mascarpone ho robi sviežim... No už mam v plane skúsiť ďalšie, v chladničke mám načaté chrumkavé arašidové maslo, a v novom Apetite je brownies z neho, takže asi vyskúšam ;)


18. 02. 2012 22:37:54
Meno: Adriana
Adka, super si to vymyslela s tym srdieckom. Toto brownies od Slavky som piekla aj ja. Je to absolutne uuuuuuuuuzasny recept a samozrejme aj kolacik(torticka). Uz po mne ho pieklo niekolko ludi a kazdy si recept pochvaloval. Aj ja som ho dokonca posielala aj dcerke na Guernsey a ona uz iba dokoncila mascarpone krem. Aj tam ho vsetci chvalili :) Aj u mna je zaradeny v zozname stalych opakovaciek:)


19. 02. 2012 00:10:22
Meno: Adusha
Veru veru, perfektný receptoš a ako som už písala, páči sa mi že nie je tak americky presladený ;)


19. 02. 2012 09:19:07
Meno: JankaŠípka
Ahoj Adush, vyskúšala som tortičku, chuťovo je perfektná. Piekla som v okrúhlej forme a stred cesta mi klesol, čiže po bokoch bola narastená a v strede mierna jama a to som neotvárala ani rúru. Nevieš prosím Ťa, kde som spravila chybu? Ale cesto je vláčne a štavnaté.


19. 02. 2012 12:30:02
Meno: Adusha
Janka, a ten stred ti klesol už v rúre, či až po upečení? A klesol ti veľmi? Lebo brownies zvykne po vybraní z rúry \"sadnúť\". Hlavne je, že si odhadla čas pečenia a výsledok bol vláčny a šťavnatý ;) A jamu si predpokladám zamaskovala mascarpone ;)


19. 02. 2012 18:27:37
Meno: JankaŠípka
V rúre bol asi 20 minút a vtedy som ho čekla, vyzeral dobre, no a potom som došla o 10 minút a už tam bola \"jama\", ale rúra bola otvorená len sekundu. A predpokladáš správne - maskovala som mascarpone :-)


19. 02. 2012 21:44:21
Meno: Adusha
Hmm, no neviem veru... ale hlavne, že bol chutny ;)

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.