food4fun.sk

Hummus z fazule

Doma v kuchyni

10. 02. 2012



Odkedy som naspäť v práci, rozmýšľam cez týždeň o varení dosť prakticky. Snažím sa variť rýchle a jednoduché jedlá, a najmä také, ktoré sa dajú zbaliť a vziať do práce. Tento týždeň som napríklad varila sýtu marockú polievku hariru a zároveň som si namiešala hummus z maslovej fazule. Harira ma v práci dva dni po sebe tak dobre zasýtila, že som si na hummus v chladničke ani nespomenula. Keďže ide víkend, dnes som ho vzala späť domov. Doma som mala ešte nejakú prácu na počítači, do ktorej som sa pustila tak rýchlo, že hummus som zabudla vybaliť z tašky, ostal pri izbovej teplote. Kým sa mi reštartoval počítač, predhriala som rúru a staršiu pitu (ktorú som mala dva dni v práci kvôli humusu) som nakrájala na trojuholníčky. Zvyčajne robím pita chipsy s feniklom, ale dnes som mala chuť na niečo orientálnejšie, tak som použila korenie z´atar, čo je zmes sušeného tymianu, sezamu a sumachu. Pita chipsy sa v rúre vyhriatej na 190 °C piekli asi 12 minút.



Kým chipsy chládli na izbovú teplotu, hummus sa na rovnakú teplotu zohrieval.  V práci som si včera všimla, je chladnička nastavená na päťke, čo vysvetlilo, prečo bolo všetko, čo som v ten deň jedla podchladené. Nízka teplota neprospieva ani humusu. Keď som ho ochutnávala len tak, priamo z chladničky, bola som trošku rozčarovaná. V tej chvíli som si neuvedomila, že chuť aj vôňa jednotlivých zložiek bola utlmená chladom. Dnes, keď sa krásne ohrial a rozležal pri izbovej teplote, to bol úplne iný hummus. Vôňa a chuť rímskej rasce sa rozvinula, cesnak sa správal jemne a nenápadne, citrónová šťava, kôra a koriander tomu dali ten správny šmrnc. A kvalitný olivový olej naliaty do stredu misky s hummusom má tiež niečo do seba. Hummus som si naberala chipsami, a keď sa minuli, zvyšky som vytierala prstom. Bola som lenivá ísť do kuchyne po lyžičku, ale popravde... bolo by to z lyžičky ono?

Fazuľový hummus s koriandrom a rímskou rascou

  
2 konzervy maslovej fazule
1 citrón, kôra a šťava z neho
1 lyžička mletej rímskej rasce
1 veľký strúčik cesnaku
hrsť koriandrovej vňate, nahrubo nasekanej
5 lyžíc olivového oleja, resp. podľa potreby
soľ a čierne korenie

K podávaniu: pita chipsy



Fazuľu zlejeme a prepláchneme a dáme do mixéra. Pridáme šťavu a kôru z 1 citróna, strúčik cesnaku, rímsku rascu, koriandrovú vňať a 5 lyžíc oleja. Rozmixujeme dohladka a ochutíme soľou a čiernym korením. Keď chceme mať humus redší, pridáme olivový olej a ešte premixujeme. Hotový hummus preložíme do misky, pokvapkáme olivovým olejom a posypeme koriandrom. Podávame s pita chipsami.

Komentáre k článku


11. 02. 2012 19:29:50
Meno: Iveta
Mňam, to musí byť dobrota, odkiaľ máš koriandrovú vňať?


11. 02. 2012 21:39:38
Meno: Adusha
Ivetka, zvyčajne z Metra, ale občas ho majú aj v Tescu a dosť pravidelne aj v Hypernove. Držím palce pri zháňaní, len vopred upozorňujem, že ku koriandru si treba vypestovať vzťah...mne to trvalo pár rokov, má totiž dosť špecifickú vôňu, nie každému príjemnú. Ani mne zo začiatku nesedela ale už mi nevadí, práve naopak ;)


16. 02. 2012 10:52:12
Meno: Papaja
Perfektní nápad, udělat hummus z fazolí! :-) Dala bych si hned :-) P.


17. 02. 2012 21:03:47
Meno: Adusha
Pavlínka, výborný je, odporúčam ;)

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.