food4fun.sk

Donutky zo zapísaného zošita

Doma v kuchyni

22. 01. 2012



Určite máte aj vy doma zošit (alebo zošity) s receptami, ktoré vás zaujali a ktoré ste si doň zapísali, alebo odniekaľ prepísali. Takýchto zošitov mám niekoľko, obsahujú však zvyčajne len tie recepty, o ktorých som pri ich zapisovaní bola presvedčená, že ich určite vyskúšam. Tieto zošity okrem toho často slúžia na zápis prekladu receptu z cudzieho jazyka. V jednom plne zapísanom zošite mám však aj recepty od šikovných báb z mimibazaru. Áno, ja viem, že v súčasnosti je tento portál skôr terčom výsmechu a mnohým naháňa hrôzu, ale priznajme si, veľa slovenských foodblogeriek začínalo práve tam, a práve tam si vybudovali svoje základňu fanúšikov a čitateľov. A zopár šikovných báb, ktoré odolávajú prechodu na vlastný blog, tam stále prispieva. Pred pár rokmi ma tam zaujal recept na donutky s pomarančovo-javorovou glazúrou od Martinky. Hneď ako som ho objavila sa ocitol aj v mojom zošite, ale až dodnes neprišiel ten okamih, aby som ho vyskúšala. Šišky pečiem raz do roka, túto tradíciu som zahájila len pred dvoma rokmi. Častejšie sa nám ani nežiada, i keď konečne mám úžasný recept, ktorý minulý rok poriadne zafungoval. A aj keď sa po tých šiškách len tak zaprášilo, repete nebolo. Ak sa mi bude chcieť, možno tieto fašiangy ešte šišky urobím, ale dnes som sa rozhodla konečne skúsiť donutky. Najprv som sa obávala o cesto, lebo sa mi zdalo byť riedke. Keďže som ho však nespracovávala rukami, ale prácu za mňa vykonal nový mixér, nestarala som sa až tak veľmi o jeho konzistenciu. Vykysnuté cesto je lepkavé, takže pri práci s ním budete potrebovať trochu múky, ale nemôžem povedať, že by sa s ním pracovalo zle.



Donutky sú téma, ku ktorej existuje množstvo "zaručene najlepších a najoriginálnejších" receptov, veľa rôznych tipov nielen na prípravu cesta, ale aj na finálne zdobenie. Donutky môžete pripraviť v úplne jednoduchom šate - obalené v glazúre alebo len vo vanilkovom či škoricovom cukre, ale keď sa vám chce a máte trošku vytvarného talentu, ozdobte si ich farebnými polevami, sekanými orieškami, pistáciami, cukrovými ozdôbkami. Keďže tieto donutky boli moje "tenkrát poprvé", stavila som na najjednoduchšiu prípravu. Polovicu donutiek som namočila do pomarančovo-javorovej glazúry, ktorá sa mi najprv veľmi nepozdávala, ale finálny výsledok bol taký božský, že práve po glazúrovaných donutkoch sa riadne rýchlo zaprášilo. Druhú polovicu som obalila v škoricovom cukre, ktorý som si pripravila zmiešaním vanilkového cukru a škorice. Aj táto podoba je chutná, ale taká jednoduchá. Nabudúce určite pripravím viac glazúry. Páčia sa mi pestro ozdobené donutky, ale dnes som na to nemala odvahu. Určite niekedy skúsim aj iné spôsoby ozdobenia, ale kedy to bude vám veru neviem povedať.

Donutky s pomarančovo-javorovou glazúrou a so škoricovým cukrom

(zdroj inšpirácie: www.mimibazar.sk)

3,5 pohára hladkej múky, preosiatej
1,5 pohára vlažného mlieka
1 vanilkový cukor
1 vajíčko
1/4 pohára cukru
1/4 pohára roztopeného masla
2 ČL sušených kvasníc
1/2 ČL kypriaceho prášku
štipka soli
rastlinný olej na vyprážanie

na glazúru:
1/2 pohára roztopeného masla
1,5 pohára práškového cukru, preosiateho
1/4 pohára javorového sirupu
3 PL čerstvej pomarančovej šťavy

na obaľovanie:
2 balíčky vanilkového cukru
1 ČL škorice



Všetky suroviny ručne zmiesime, alebo túto akciu zveríme mixéru, či domácej pekárni. Cesto necháme vykysnúť na teplom mieste, potom ho vyberieme na dobre pomúčenú pracovnú plochu a pomúčenými rukami premiesime. Cesto vyváľkame na hrúbku cca 1,5 cm a vykrajujeme z neho okrúhlou formičkou donutky. Na tie svoje som použila vykrajovačku s priemerom 7 a 3 cm, ale donutky boli menšie. Pokojne použite aj formičku s väčším priemerom.
V širokom hrnci poriadne zohrejeme väčšiu vrstvu oleja a potom v ňom postupne z oboch strán vyprážame donutky dozlatista. Hotové donutky necháme odkvapkať na papierových utierkach, aby sme ich zbavili zvyšného tuku.
Glazúru pripravíme zmiešaním uvedených surovín v miske. Na tanieri zmiešame vanilkový cukor so škoricou. Ešte teplé donutky namočíme do glazúry alebo ich obalíme v škoricovom cukre. Glazúra je zo začiatku tekutá, ale postupne na donutkoch stuhne. Podávame ešte trošku teplé, vtedy chutia najlepšie. Donutky treba zjesť v deň, keď boli upečené. Rovnako ako šišky, na druhý deň to už nie je ono. Dobrú chuť!


Komentáre k článku


24. 01. 2012 16:58:41
Meno: Evekei
hmmm, donuts vyzeraju fakt skvelo Aduska. Donutky som ja este nikdy nerobila a ani nejedla, v Amerike boli pre mna tie ich donuts s pestrofarebnymi polevami tak odstrasujuco umele. Prave preto sa mi pacia tie tvoje - aj ked su s polevou, su take prirodzene. A aky je vlastne chutovy rozdiel medzi siskami a donutkami?


24. 01. 2012 23:43:49
Meno: Archaa
Adushka, skúsim tvoje donutky s glazúrou.Velmi sa mi pácia!!! U mna na blogu ta caká prekvapko ;)


25. 01. 2012 00:03:45
Meno: Adriana
Donutky vyzeraju lakavo. Aduska nakukni ku mne a prevezmi si prosim ocenenie odo mna.


25. 01. 2012 23:54:18
Meno: Adusha
Evička, dakujem ;) Noo, donutky chutia trosku inak ako sisky, ale neviem to slovne vyjadrit. Inu chut im dáva najma ta uzasna glazura. Urcite skusim niekedy aj iny recept, aby som nasla ten naj.


25. 01. 2012 23:55:09
Meno: Adusha
Slávka, Adrianka, dakujem vam velmi pekne, velmi si vazim vase ocenenia :-)


29. 01. 2012 19:42:20
Meno: JankaŠípka
Skúšala som dnes receptík....tvarovo bol každý iný, pretože je chcem byť rýchla a potom to aj tak vyzerá, ale chuťove paráda :-))


29. 01. 2012 21:35:51
Meno: Adusha
Janka, ani moje neboli vsetky rovnake, niektore boli skor ovalne ako okruhle ;) Na fotke su samozrejme len tie najkrajsie, ale chutili vsetky, aj tie \"krive\" ;) Som rada, ze si skusila receptik a ze chutilo ;)

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.