food4fun.sk

Vianoce v októbri

Doma v kuchyni

28. 10. 2009


Tretí november v kalendári a sviečky aj s vencami musia uhnúť a uvoľniť svoje vyhriate miestečká v regáloch a policiach vianočným guliam, reťaziam a rôznym, často neidentifikovateľným gýčom, ktoré sa hromadne nazývajú vianočnými ozdobami. Síce Vianoce sú až o dva mesiace a advent o mesiac, ale čo už...už sme si akosi zvykli, že v obchodoch začínajú Vianoce o „pár dní“ skôr. Priznám sa, že tento, ako aj minulý rok, som si Vianoce v predstihu urobila aj ja. Tentoraz dokonca skôr ako naše obchody! Upiekla som si skvelý linecký vianočný koláč, a to už v októbri. Linecké cesto mám veľmi rada, takže s výsledkom som bola nadmieru spokojná. Je to koláč veľmi chutný a efektný. Tento rok som bola o trošku lenivejšia ako pred rokom - použila som kupované linecké cesto. Samozrejme, že vlastnoručne urobené cesto je lepšie, ale nie vždy má človek čas a chuť pripravovať si ho. A niekedy má v kuchyni sťažené pracovné podmienky, ako napríklad ja – môj malý jednoročný syn mi totiž cez deň nedovolí v kuchyni žiadnu náročnejšiu aktivitu.

Linecký vianočný koláč

Cesto:
100 g nelúpaných mandlí
1 bio citrón
150 g polohrubej múky
150 g masla
1 vajce
1 lyžica rumu
štipka soli, škorice a mletého klinčeka

Zdobenie:
ríbezľový alebo malinový džem
1 lyžica smotany
1 žĺtok
30 g sekaných mandlí
práškový cukor

Mandle pomelieme najemno. Nastrúhame citrónovú kôru a vylisujeme citrónovú šťavu. Múku preosejeme do misy. Pridáme k nej studené maslo, mandle, citrónovú kôru a šťavu, rum, vajce a korenie. Všetko spracujeme na vláčne cesto. Zabalíme do fólie a dáme na hodinu chladiť do chladničky.
Formu na linecký koláč dôkladne vymastíme. Cesto cez fóliu rozvaľkáme na 3 mm tenký plát. Z cesta vykrojíme koláč a vložíme ho do formy. Zo zvyšného cesta vykrojíme hviezdičky, mesiačiky, kométu, prípadne iné ornamenty.
Rúru predhrejeme na 200 °C. Koláč potrieme rovnomerne džemom. Navrch poukladáme povykrajované tvary. V hrnčeku zmiešame žĺtok so smotanou a touto zmesou potrieme koláč. Pečieme cca 40 minút dozlata.
Na okraj koláča pritlačíme opražené posekané mandle. Hotový koláč posypeme práškovým cukrom a necháme vychladnúť.

Tip: Ak použijete kupované linecké cesto, prípadne iný recept na linecké cesto, kontrolujte stav koláča v rúre priebežne. Môj koláč sa na druhýkrát upiekol už za 20 minút.

Tip 2: Zvyšné cesto som použila na prípravu mini lineckých koláčikov.

Komentáre k článku

Nikto ešte nepridal komentár k tomuto článku.

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.