food4fun.sk

Vďačné polotovary

Doma v kuchyni

30. 11. 2009


Niektoré polotovary dokážu úžasne zjednodušiť život a vôbec nemusíme mať výčitky svedomia, že ich používame. Veď pripraviť si doma lístkové, či pľundrové cesto nie je zrovna hračka, tak prečo si nepomôcť polotovarom? Mať v chladničke, či mrazničke hotové cesto pripravené na okamžité použitie je super vec. Ak sa ohlási nečakaná návšteva, či dotieravá chuť na niečo sladké, ale rýchle, za pár minút môžeme mať na stole super sladkú dobrotu. Ponúkam vám dva rýchle recepty.

Čokoládové croissanty

(zdroj inšpirácie: Nigella Lawson: Nigella Express, Ikar)

1 balenie rozvaľkaného cesta na croissanty (prípadne lístkového)
100 g horkej čokolády
1 rozšľahané vajce

Rúru predhrejeme na 220 °C. Hotové cesto rozložíme a pokrájame na 6 štvorcov. Každý štvorec prekrojíme na 2 trojuholníky. Čokoládu polámeme na drobné kocky a poukladáme na trojuholníky do širšej časti. Trojuholníky zrolujeme smerom od čokoládou naplneného konca smerom k hrotu trojuholníka. Zrolované trojuholníky upravíme ohnutím rohov do tvaru rožteka. Croissanty poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a potrieme rozšľahaným vajíčkom. Pečieme približne 15 minút do zlatohneda.

Čokoládovo-orieškové palmičky

(zdroj inšpirácie: Čokoláda, Slovart)

lístkové cesto
čokoládovo-orieškový krém (Nutella)
posekané opražené oriešky
práškový cukor

Rúru predhrejeme na 220 °C. Plech vystelieme papierom na pečenie. Ak nemáme cesto vyvaľkané už z obchodu, vyvaľkáme ho na obdĺžnik s rozmermi 30 x 20 cm. Cesto potrieme čokoládovo-orieškovým krémom, najlepšie to ide gumenou stierkou. Potom povrch posypeme posekanými orieškami. Cesto začneme rolovať z dlhšej strany do polovice, potom zvinieme druhú stranu, takisto do polovice. Miesto, kde sa obidve rolky stretli potrieme vodou, aby držali spolu. Dvojrolku potom pokrájame ostrým nožom na tenké plátky. Poukladáme ich na plech a jemne sploštíme stierkou. Plátky posypeme práškovým cukrom. Pečieme vo vyhriatej rúre 10 – 15 minút.

Komentáre k článku

Nikto ešte nepridal komentár k tomuto článku.

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.