food4fun.sk

Vianočné pečenie 2009

Doma v kuchyni

18. 12. 2009


Na vianočné pečenie som sa začala tešiť snáď ešte niekedy v októbri. Listovala som knihy a časopisy, robila širší a následne užší výber, čítala svoje poznámky z minulého roku o tom, ktorý recept bol fajn a naopak, ktorý ma neoslovil alebo sa nevydaril. V novembri som začala zoznam vybraných receptov postupne zužovať. A to bola riadna fuška. Totiž, ja som posadnutá všetkým nevyskúšaným!! Nakoniec, už keď došlo na pečenie, sa výber vianočného pečiva zredukoval na číslo „10“. To číslo asi neznie veľmi zredukovane, ale urobiť užší výber sa mi nepodarilo. Vianočné pečivo má tú výhodu, že sa dá piecť už pár týždňov pred Vianocami a vďaka svojej trvanlivosti pokojne vydrží aj do Troch kráľov. S napečeným pečivom som sa podelila s mamou, ako aj so svokrovcami, takže naša domácnosť neostala zavalená koláčikmi. So všetkým, čo napečiem sa rada delím. A teší ma, keď ľuďom chutí a keď od nich dostanem pochvalu a uznanie.
Vianočné pečivo mám veľmi rada. Zbožňujem najmä linecké cesto v akejkoľvek úprave. Tento rok som vyskúšala klasické základné, orechové a čokoládové linecké pečivo.

Linecké srdcia

(zdroj inšpirácie: časopis Apetit)

210 g hladkej múky
70 g práškového cukru
140 g masla
2 žĺtky
kôra z jedného citróna, jemne nastrúhaná
ríbezľový džem na zlepovanie
práškový cukor

Múku preosejeme na dosku, pridáme cukor, maslo, žĺtky a nastrúhanú kôru. Rýchlo zmiesime a spracujeme na hladké cesto. Cesto zabalíme do potravinovej fólie a necháme v chladničke odpočinúť minimálne hodinu.
Rúru predhrejeme na 180 °C. Cesto rozváľame na plát s hrúbkou cca 2 mm. Formičkou vykrajujeme obdĺžničky. Z polovice vykrojíme v strede srdiečka. Prenesieme na vymastený plech a pečieme cca 5 minút do ružova. Vychladnuté obdĺžničky spájame džemom a pocukrujeme práškovým cukrom.

Orechové linecké pečivo

200 g hladkej múky
100 g cukru
štipka soli
na špičku noža mletý kardamón
75 g mletých vlašských orechov
1 žĺtok
1 lyžica tuzemského umu
100 g masla
150 g marhuľového džemu
1 lyžica pomarančového likéru
práškový cukor na posypanie

Múku preosejeme na pracovnú dosku a rýchlo spracujeme s cukrom, soľou, kardamónom, orechmi, žĺtkom, umom a maslom. Hotové cesto dáme na 1 hodinu schladiť do chladničky.
Rúru predhrejeme na 180 °C. Z cesta vyvaľkáme 5 mm hrubý plát a formičkou z neho vykrajujeme rôzne tvary. Pečieme 10 minút.
V hrnci rozohrejeme džem a primiešame k nemu lyžicu likéru. S týmto džemom zlepujeme upečené linecké pečivo. Pocukrujeme.

Tip: Krásne pocukrované pečivo s čistým džemom v strede získame tak, že najprv pocukrujeme pečivo s otvormi a až potom ho zlepujeme.

Čokoládové linecké pečivo

280 g hladkej múky
140 g práškového cukru
2 čajové lyžičky vanilkového cukru
200 g rastlinného tuku
2 žĺtky
70 g rozpustenej horkej čokolády
100 g mletých orechov
2 čajové lyžičky prášku do pečiva
štipka soli

Na čokoládovú plnku:
60 g cukru
60 g masla
60 g piškótových omrviniek
60 g rozpustenej čokolády
1 PL mandľového likéru

Čokoládová poleva:
100 g čokolády na varenie
60 g stuženého tuku (Cera)

Múku preosejeme s kypriacim práškom a premiešame s mletými orechmi. Pridáme práškový aj vanilkový cukor, pokrájaný tuk, žĺtky, rozpustenú čokoládu a soľ a vymiešame hladké cesto. Zabalíme do fólie a necháme 2 hodiny odpočívať v chladničke. Na pomúčenej doske vyvaľkáme na plát hrubý 3 mm a vykrajujeme z neho kolieska alebo ováliky o dvoch rozmeroch – väčšie cca 4 cm veľké a menšie cca 2 cm. Uložíme ich na suchý plech a upečieme vo vyhriatej rúre. Pečieme pri 180 °C cca 10 minút. Po vychladnutí polejeme menšie ováliky čokoládovou polevou a necháme stuhnúť. Potom ich pomocou plnky spojíme s väčšími oválikmi. Plnku si pripravíme takto: maslo vymiešame s cukrom do peny, pridáme rozpustenú čokoládu, piškótové omrvinky a likér. Dobre premiešame.

Komentáre k článku

Nikto ešte nepridal komentár k tomuto článku.

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.