food4fun.sk

Sušené a kandizované ovocie

Doma v kuchyni

03. 01. 2010


Pred Vianocami sa vždy zásobím sušeným a kandizovaným ovocím. Cez rok nezvyknem piecť s použitím tohto sladkého ovocia. Predsa len, hrozienka, ďatle, figy sa spájajú skôr s Vianocami, ako s Veľkou nocou, či letom. V priebehu roka je na trhu dostatok čerstvého ovocia, takže je logické, že sa využíva predovšetkým v zimnom období. Okrem tradičných hrozienok, ktoré majú všestranné použitie, nakúpim aj figy, brusnice, kandizovanú pomarančovú a citrónovú kôru a višne. Ostatné druhy sušeného ovocia, ako napríklad melón, guava, či jahody, sa ku mne dostanú len z čírej zvedavosti. Priznám sa, málokedy sa mi podarí nakúpené ovocie minúť už pred Vianocami. Väčšinou ho miniem až po sviatkoch, keď chcem zredukovať zásoby. Najčastejšie ho použijem na prípravu biskupského chlebíčka, či marokánok.

Biskupský chlebíček

(zdroj inšpirácie: Basic Baking, Ikar)

500 g rôzneho sušeného ovocia (sultánky, figy, marhule, jablká a pod.)
100 g kandizovaných čerešní
120 g olúpaných mandlí
1 lyžička škorice
½ lyžičky sódy bikarbóny
200 g hnedého cukru
2 vajcia
štipka soli
250 g polohrubej múky
1 ½ lyžičky kypriaceho prášku
2 lyžice rumu
na formu maslo a múku

Väčšie kúsky sušeného ovocia pokrájame na veľkosť sultánok. Čerešne a mandle posekáme. Všetko dáme do hrnca, pridáme škoricu, sódu bikarbónu, cukor a ¼ l vody. Necháme 5 minút variť.
Rúru predhrejeme na 180 °C (teplovzdušnú nastavíme na 160, bez prehrievania). 30 cm dlhú formu na chlebíček vymastíme maslom a vysypeme múkou.
Do vajec pridáme štipku soli a vyšľaháme ich na hustú penu. Múku zmiešame s kypriacim práškom, preosejeme na povarenú ovocnú zmes a premiešame. Nakoniec pridáme rum.
Cesto dáme do formy a na spodnej koľajničke pečieme asi 1 hodinu. Koláč necháme asi 10 minút vo forme odstáť, potom ho vyklopíme na mriežku a necháme chladnúť celú noc. V potravinárskej fólii vydrží čerstvý celý týždeň, vo vzduchotesnej nádobe aj mesiac.

Minulý rok som upiekla chlebíček s bežného ovocia. Použila som hrozienka, kandizované čerešne, pomarančovú a citrónovú kôru, figy. Tento rok som trošku experimentovala a do cesta som dala okrem jumbo hrozienok figy, brusinky, melón, guavu, jahody, kandizovaný zázvor, citrónovú kôru a višne. Výsledok bol trochu exotický, ale rovnako chutný. Pár dní ku káve na raňajky a bolo po chlebíku.

Marokánky

100 g ovsených vločiek
2 lyžice masla
250 g kandizovaného a sušeného ovocia (zmes podľa vlastného výberu a zásob)
250 g olúpaných mandlí
250 ml smotany na šľahanie
250 g krupicového cukru
3 lyžice hladkej múky
150 g čokoládovej polevy

Ovsené vločky krátko opražíme na masle. Kandizované ovocie pokrájame na menšie kúsky. Mandle nahrubo nasekáme. Do hrnca nalejeme smotanu a necháme zovrieť. Potom pridáme cukor, ovocie, mandle, opražené vločky a múku. Poriadne premiešame a pomaly varíme, kým nevznikne tuhá hmota. Rúru predhrejeme na 150 °C. Plech vyložíme papierom a pomocou lyžičky naň ukladáme malé kôpky cesta. Keďže cesto sa v rúre roztečie, kôpky ukladáme ďalej od seba. Pečieme približne 15 až 20 minút. Upečené marokánky necháme vychladnúť. Nad parou si pripravíme čokoládovú polevu. Marokánky spodnou stranou máčame v poleve a necháme struhnúť.

Komentáre k článku

Nikto ešte nepridal komentár k tomuto článku.

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.