Nie je rizoto ako rizoto. V slovenských predstavách bolo rizoto donedávna (a stále často aj je) považované len za rýchle jedlo zo zvyškov. Uvarila sa ryža a zmiešala sa s pokrájaným zvyšným mäsom a zeleninou od nedeľňajšieho obeda, alebo v tom lepšom prípade, sa mäso a zeleninka varila spolu s ryžou v zakrytom hrnci bez miešania. Pravé talianske rizoto si však vyžaduje stopercentné nasadenie kuchára. Kuchár ho nemôže nechať len tak, napospas, na sporáku, ale pekne musí pri ňom stáť a miešať, miešať a miešať. Nie vždy má však človek čas a chuť stáť pri sporáku a 30 minúť iba miešať. Príprava chutného rizota sa dá zjednodušiť tak, že namiesto varenia na sporáku, sa udusí pekne samo v rúre. Ponúkam vám dva chutné recepty na rizoto – jedno si vyžaduje neustále miešanie a to druhé, naopak, sa pekne pripraví samo v rúre.
1 lyžica masla
1 lyžica oleja
2 malé póry alebo hrubšie mladé cibuľky
300 g ryže na rizoto
125 ml bieleho vína
½ lyžičky dijonskej horčice
1 liter horúceho zeleninového vývaru
125 g čedaru, pokrájaného
2 lyžice posekanej pažítky
V stredne veľkom hrnci roztopíme maslo a olej a necháme zmäknúť pór. Pridáme ryžu, minútu za stáleho miešania opekáme. Pridáme víno, horčicu a miešame, kým sa víno nevstrebe. Potom po naberačkách pridávame vývar. Každú naberačku necháme úplne vsiaknuť do ryže, a až potom prilejeme ďalšiu. Miešame a prilievame vývar, kým nie je ryža mäkká al dente. Potom pridáme syr a vmiešame do ryže, aby sa rozpustil. Hrniec zložíme z ohňa, stále miešame a naložíme na ohriate taniere. Posypeme pažítkou a podávame.
1 lyžica oleja
1 cibuľa, nasekaná
300 g okrúhlej ryže
500 ml zeleninového vývaru
400 g krájaných paradajok z konzervy
200 g pečených paprík, nakrájaných
petržlenová vňať
soľ, mleté čierne korenie
parmezán
Rúru zohrejeme na 200 °C. V panvici, vhodnej do rúry zohrejeme
olej a opražíme na ňom nadrobno nasekanú cibuľu, do sklovita. Pridáme
ryžu a tiež opražíme. Vlejeme 100 ml vývaru a miešame, kým sa nevstrebe.
Potom pridáme paradajky, papriky a prilejeme 400 ml vývaru. Osolíme,
okoreníme a premiešame. Vložíme do vyhriatej rúry a pečiem cca 30 minút,
kým ryža nie je mäkká.
Pred podávaním posypeme petržlenovou vňaťou a prípadne aj hoblinkami parmezánu.
Poznámka: Dĺžka dusenia v rúre sa môže líšiť v závislosti od použitej nádoby. V kovovej panvici sa rizoto uvarí skôr ako napríklad v keramickej nádobe. Rizoto treba preto priebežne kontrolovať.
Nikto ešte nepridal komentár k tomuto článku.
Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.
klasická verzia webu |
---|