food4fun.sk

Dni mexickej kuchyne

Doma v kuchyni

16. 02. 2010


Ako som už spomínala, po tieto dni varím v mexickom duchu. Mávam pravidelne takéto tematické „záchvatiky“. Minule to boli šaláty, potom thajská kuchyňa, no a tentoraz Mexiko. Celý týždeň varím mexickú kuchyňu, potom prestanem a bohvie kedy sa k nej zasa dostanem. Je totiž toho strašne veľa, čo chcem vyskúšať navariť. Doma mám niekoľko zoznamom jedál a receptov, a žiaľ, len pomaly z toho zoznamu odškrtávam, keďže na internete natrafím vždy na niečo zaujímavé, čo musím stoj čo stoj vyskúšať. Tak to bolo aj s empanádami. Už dlhšie som sa pozerala po nejakom dobrom recepte, ale nájdené recepty sa dosť odlišovali. Na internete ich je mnoho, niektoré sú nasladko, iné so slanou plnkou. Hľadala som spoľahlivý, a najmä, originálu čo najviac podobný recept. Potom mi napadlo opýtať sa mojej kamarátky, ktorá žije v USA a je rovnako vášnivá kuchárka ako ja. Hneď obratom mi odpísala a poslala link na odskúšané empanády. Musím povedať, že sú naozaj super! Ja som si vymyslela vlastnú plnku, pokojne tak urobte aj vy! Empanády sa môžu plniť mäsom, zeleninou, syrom...hocičím, čo máte radi ;-)

Mexické empanadas s mäsovo-šošovicovou plnkou

(zdroj inšpirácie: www.smittenkitchen.com)

Na cesto:
4 a ½ pohára polohrubej múky (1/2 pohára možno nahradiť celozrnou múkou)
3 ČL soli
1 pohár studeného masla pokrájaného na malé kocky (je to cca 200 g masla)
2 veľké vajcia
2/3 pohára studenej vody
2 PL bieleho octu

Na plnku:
olej
cibuľa
mleté mäso (najlepšie zmes hovädzieho a bravčového),
4 - 5 na drobné kocky pokrájaných rajčín
soľ
mleté čierne korenie
drvený rímsky kmín
pol pohára červeného vína
koriandrová alebo petržlenová vňať
konzerva šošovice

Na potretie:
1 vajce
1 lyžica vody

Múku preosejeme so soľou do misy, pridáme studené maslo a prstami vypracujeme niečo ako posýpku. V druhej miske vymiešame spolu vajíčko so studenou vodou a octom. Pridáme k múke s maslom a rukami vypracujeme hladké cesto. Vyformujeme dva bochníky, zabalíme do fólie a necháme v chladničke odpočívať aspoň hodinu.
Kým cesto odpočíva, pripravíme si plnku. Na oleji opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridáme k nej mleté mäso, opražíme dohneda, osolíme, okoreníme čiernym korením a rímskym kmínom. Pridáme nakrájané paradajky, zalejeme vínom a trochou vody. Dusíme domäkka cca 30 minút. Na záver vmiešame do plnky posekanú koriandrovú vňať a scedenú a prepláchnutú šošovicu z konzervy.
Odpočinuté cesto rozváľame na cca 3 mm hrúbku. Z cesta vykrajujeme kolieska s priemerom 10 – 12 cm. Do stredu kladieme plnku. Polovicu okraja kolieska potrieme vodou, preložíme, okraje spojíme a vytvarujeme pirôžtek. Aby okraje spolu dobre držali, stlačíme ich ešte dekoratívne pomocou vidličky. Hotové empanády potrieme rozšľahaným vajíčkom, okraje vynecháme. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 200 °C cca 35 minút do zlatohneda.

Z párty mi zvýšilo niekoľko pšeničných tortíl. Zvýšili sa aj jalapeño papričky, salsa, v chladničke sa našiel aj nejaký ten syr, šunka a mladé cibuľky. Jednoduché ingrediencie pre chutné raňajkové quesadilly. Quesadilly môžeme pripravovať na grilovacej panvici, kontaktnom grile alebo na grilovacej platni v sendvičovači.

Raňajkové quesadillas

(zdroj inšpirácie: Nigella Lawson: Nigella Express, Ikar)

pšeničné tortily
nakrájaná paprička jalapeño
nakrájaná mladá cibuľka
koriandrová alebo petržlenová vňať
strúhaný syr
šunka
olivový olej
salsa

Zohrejeme si gril, prípadne panvicu. Na tortilu poukladáme šunku, jalapeño, cibuľku a koriandrovú vňať. Na jednu polovicu tortily nasypeme strúhaný syr a preložíme. Z obidvoch strán potrieme olejom a položíme na gril. Ak pečieme na panvici, opečieme najprv jednu stranu a potom druhú. Ak pečieme v sendvičovači, sendvičovač zavrieme a pečieme približne 5 minút. Hotovú quesadillu pokrájame na tri trojuholníky. Podávame so salsou.

Plnky môžeme voľne variovať podľa chuti a zásob v chladničke a komore.

Buñuelos je tradičný mexický dezert. Sú to kúsky cesta smažené v horúcom tuku. Cesto sa dá nahradiť hotovými, pokrájanými tortilami, takto získame rýchlu verziu tohto dezertu.

Mexické buñuelos

(zdroj inšpirácie: časopis Apetit)

4 pšeničné tortilly, nakrájané na trojuholníky
slnečnicový olej na vyprážanie
med, trstinový cukor, mletá škorica

V panvici rozpálime olej a vyprážame v ňom tortillové trojuholníky dozlata. Položíme na papier, aby sa odsal prebytočný tuk. Horúce polejeme medom, prípadne obalíme v cukre a v škorici. Najlepšie sú ešte teplé.

Posledný recept pravdepodobne nie je mexického pôvodu, ale pridám ho sem, keďže som ho servírovala po tieto mexické dni. Použila som ho ako prílohu ku kurčaťu „Margarita“, voľne, ale aj v zrolovanej tortile.

Kapustový šalát so zelenou cibuľkou

(zdroj inšpirácie: www.smittenkitchen.com)

1 pohár nakrájanej zelenej cibuľky
¼ pohára červeného vínneho octu
2 chilli papričky, pokrájané
2 PL majonézy
soľ a čierne korenie
½ pohára olivového oleja
1 hlávka červenej kapusty, jemne nakrájaná
1 malá červená cibuľa, jemne nakrájaná na pásiky
¼ pohára posekaných koriandrových lístkov

Zmiešame cibuľku, ocot, chilli papričky, majonézu, čerstvo mleté čierne korenie, soľ a olej. Kapustu a červenú cibuľu dáme do misy, zalejeme dresingom, dokoreníme a posypeme koriandrovou vňaťou.

Komentáre k článku

Nikto ešte nepridal komentár k tomuto článku.

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.