food4fun.sk

Kráľovské raňajky

Doma v kuchyni

15. 09. 2009

Vajíčka na raňajky môžem kedykoľvek. Nerobievam si ich však často. Väčšinou na ne príde cez víkend, či voľný deň, keď sme doma a nikam sa neponáhľame. Najradšej mám vajíčka na hniličku, či hemendex. Neznášam tekutý bielok a naopak, tuhý žĺtok. Zbožňujem, keď sa žĺtok po nakrojení pomaly vylieva na tanier. Vtedy ho osolím, máčam doň chrumkavé pečivo a vychutnávam si skvostné raňajky. Skvostný hemendex sa zmení na kráľovské a exkluzívne raňajky, keď ho namiesto panvice pripravíme v rúre, v muffinovej forme. Skúste ho pripraviť vašim hosťom, určite budú nečakane prekvapení vašou kreativitou.

 

Hemendex v chlebovom hniezde

olivový olej
malá cibuľa, najemno nakrájaná
toastový chlieb (na jednu porciu jeden krajec)
šunka, nakrájaná najemno
čerstvá bazalka
cherry paradajky
vajíčka
soľ a čierne korenie

Na jednu porciu potrebujeme jeden krajec toastového chleba, jedno vajíčko, jednu cherry paradajku a cca 60 g šunky. Podľa toho, koľko porcií chceme robiť, si prispôsobíme množstvo surovín. Rúru predhrejeme na 180 °C. V panvici zohrejeme lyžicu oleja a orestujeme na ňom cibuľu. Nie príliš dlho, aby nezhnedla. Krajce toastového chleba rozvaľkáme valčekom na cesto čo najtenšie. Prekrojíme na dva trojuholníky. Paradajky rozpolíme. Jamky na muffinovom plechu alebo formičky vymastíme olejom. Každú jamku vystelieme dvoma trojuholníkmi chleba. Naplníme orestovanou cibuľkou, nakrájanou šunkou, nasekanou bazalkou a dvoma polovičkami paradajky. Do každého hniezda rozbijeme jedno vajíčko. Zľahka osolíme a okoreníme a pečieme približne 15 minút, aby bielok stuhol, ale žĺtok bol ešte vláčny. Hotové hniezda ozdobíme bazalkou.

Komentáre k článku

Nikto ešte nepridal komentár k tomuto článku.

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.