food4fun.sk

Opäť mister Fenikel

Doma v kuchyni

11. 03. 2010

Ako som už spomínala niekedy na jeseň, fenikel je zelenina, do ktorej som sa zamilovala hneď na prvýkrát. Viem, že je skupina ľudí, ktorým vadí feniklová aróma, preto by si ho asi nikdy neuvarili, ale tí ostatní, čo s feniklovou vôňou problém nemajú, by sa ho nemali báť. Pre mňa je feniklová vôňa aj chuť veľmi príjemná. No, v tomto smere som taký neštandardný prípad, lebo ja milujem práve tie aromatické záležitosti, ktoré niektorí ľudia vôbec nemusia. Okrem feniklu milujem sladké drievko, rascu, aníz, ale aj napríklad kôpor. Jeho vôňa je pre mňa naozaj príťažlivá. Žiaľ, doma by som s ním veľmi nepochodila, keďže manžel kôpor nemusí. Takže si ho doprajem aspoň sama, síce nie často, ale o to s väčším pôžitkom.


Zapekaný fenikel so slaninou a pestom

4 hľuzy feniklu, nakrájané na osminky
zeleninový vývar
3 lyžice olivového oleja
4 strúčiky cesnaku, olúpané
150 g údenej slaniny, pokrájanej na rezančeky
150 ml smotany na šľahanie
4 lyžice bazalkového pesta
strúhaný parmezán


Do hrnca s horúcim vývarom vložíme nakrájaný fenikel, olivový olej a strúčiky cesnaku. Varíme, kým fenikel nezmäkne, trvá to asi 20 minút. Medzitým v panvici opražíme slaninu. Polovicu slaniny vložíme na dno zapekacej formy. Fenikel necháme odkvapkať a poukladáme na slaninu. Zalejeme smotanou a zľahka premiešame. Posypeme zvyškom slaniny, pestom a syrom. Pečieme vo vyhriatej rúre dozlata.

Tip: AK chceme toto jedlo odľahčiť, môžeme smotanu na šľahanie nahradiť kyslou smotanou zmiešanou s bielym jogurtom a prípadne vynechať aj slaninu. Ale bez nej to už nebude také úžasné.

Grilovaný fenikel s mozzarellou

(zdroj inšpirácie: M. Ihnačák: Radosť variť, Slovart)

Na 4 porcie potrebujeme:
4 feniklové hľuzy, nakrájané na 1 cm hrubé plátky
šťava z dvoch citrónov
100 ml extra panenského olivového oleja
1 čerstvá čili paprička, pokrájaná nadrobno
lístky zo 4 vetvičiek majoránu alebo oregana
250 g mozzarelly (najlepšie mozzarelly di bufala)
morská soľ a mleté čierne korenie
1 lyžice kyslej smotany, najlepšie crème fraîche


Vo veľkom hrnci necháme zovrieť osolenú vodu. Fenikel v nej uvaríme do polomäkka, trvá to cca 5 až 10 minút. Uvarený fenikel necháme odkvapkať. Plátky grilujeme na grile z oboch strán asi 5 minút.
V miske si medzitým zmiešame citrónovú šťavu, olej, čili papričku a majorán alebo oregano. Pridáme grilovaný fenikel, zľahka premiešame a necháme 10 minút odležať. Potom poukladáme úhľadne na tanier. Mozzarellu necháme odkvapkať a rukou je roztrhneme na dve časti, ktoré položíme do stredu taniera s feniklom. Mozzarellu posolíme, okoreníme čerstvo mletým korením a prelejeme smotanou. Pred podávaním posypeme natrhanou feniklovou vňaťou a pokvapkáme olejom.

Komentáre k článku

Nikto ešte nepridal komentár k tomuto článku.

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.