food4fun.sk

Zelenina z rúry

Doma v kuchyni

23. 03. 2010


Zemiaky alebo ryža sú u nás asi najčastejšie prílohy k mäsu. Na zeleninu sa akosi zabúda. Jasné, že väčšina zeleniny je najzdravšia v surovom stave, ale mnohé druhy zeleniny sú vhodné aj na tepelnú úpravu a môžu nahradiť tradičnú prílohu. Super vec je pečená zelenina. Dá sa obmieňať podľa chute a podľa aktuálnej ponuky na trhu. Dá sa rôzne kombinovať – oživí pečené zemiaky, alebo ich môže aj nahradiť. Ja mám však zemiaky veľmi rada a svoju kuchyňu si bez nich neviem predstaviť. No a so sladkými zemiakmi, ktoré som objavila len nedávno je to podobné. Na pečenie v rúre je veľmi vhodná maslová tekvica, ktorú v lete nahradíme letnou tekvicou a cuketami, prípadne aj patizónom. Pečením získavajú zaujímavú chuť hrubé farebné papriky, cvikla, cibuľa, cesnak, drobné paradajky, baklažány a podobne. V rúre pečená zelenina nemusí byť iba prílohou, ale môže sa stať aj samotným hlavným jedlom, ak ju napríklad doplníme syrom.

Pečené zemiaky s tekvicou

  

zemiaky
sladké zemiaky
maslová oranžová tekvica
cibuľa
celá hlávka cesnaku
feniklové semiačka
olivový olej
balzamico ocot
feta syr
koriandrová vňať
soľ a čierne korenie podľa chuti


Zemiaky ošúpeme a pokrájame na kocky s hranou cca 1 cm. Pokiaľ máme pekné skoré zemiaky, šúpať ich nemusíme. Sladké zemiaky umyjeme a neošúpané ich pokrájame na rovnako veľké kocky. S tekvicou naložíme rovnako. Cibuľu ošúpeme a nakrájame na osminky. Hlávku cesnaku priečne prerežeme. Všetku zeleninu vložíme do pekáča, polejeme olivovým olejom a premiešame. Posypeme feniklovými semiačkami a dáme piecť do vyhriatej rúry. Pri 180 – 200 °C pečieme približne 45 minút, alebo kým nie je zelenina mäkká. Z upečeného cesnaku vytlačíme strúčiky a zamiešame ich do zeleniny. Zeleninu zľahka polejeme balzamico octom, posypeme rozdrobenou fetou a ozdobíme koriandrovou vňaťou. Podľa chuti osolíme a okoreníme. Podávame ako samostatné jedlo, alebo ako prílohu.

Pečená tekvica s červenou paprikou

  

maslová oranžová tekvica
červená paprika
červená cibuľa
hlávka cesnaku
olivový olej
balzamico ocot
balkánsky syr
soľ, čierne korenie


Tekvicu umyjeme a nakrájame na kocky. Papriku umyjeme, očistíme a nakrájame na pásiky. Cibuľu ošúpeme a nakrájame na osminky. Cesnakovú hlávku prekrojíme. Všetko vložíme do plechu, polejeme olejom a premiešame. Pečieme pri 180 – 200 °C vo vyhriatej rúre domäkka. Upečenú zeleninu pokvapkáme balzamico octom, dochutíme soľou a korením a ozdobíme balkánskym syrom a koriandrovou vňaťou.

Pečená zelenina s cviklou a rímskou rascou

  

zemiaky
sladké zemiaky
maslová oranžová tekvica
žltá paprika
cvikla
citrón
hlávka cesnaku
cibuľa
rímska rasca
olej
soľ, čierne korenie
petržlenová vňať


Zemiaky, sladké zemiaky a tekvicu nakrájame na kocky, žltú papriku na pásiky alebo širšie kúsky. Cviklu umyjeme, ošúpeme a spolu s citrónom a cibuľou nakrájame na osminky. Cesnak priečne rozrežeme. Zeleninu vložíme do pekáča a premiešame s olejom. Posypeme drvenou rímskou rascou a vo vyhriatej rúre upečieme domäkka. Citrónové dieliky odstránime, aby nám zelenina od nich nezhorkla. Ozdobíme petržlenovou vňaťou a podávame.

Komentáre k článku

Nikto ešte nepridal komentár k tomuto článku.

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.