food4fun.sk

Zelený Štvrtok

Doma v kuchyni

01. 04. 2010



Na Zelený štvrtok je tradíciou počas dňa jesť najmä „zelené jedlá“. Je to zvyk, ktorý sa viaže na kresťanský sviatok Veľkej Noci. V tento deň sa nejedlo mäso, ale siahalo sa najmä po niečo zelenom z prírody – po špenáte, šťaveli, či medveďom cesnaku. Veľa rodín, ale aj školských, či závodných kuchýň si túto tradíciu zachovalo dodnes a v tento deň zvyknú variť predovšetkým špenát. Najčastejšie špenátový prívarok s vajíčkom. Túto tradíciu som nikdy nejako veľmi neriešila, ale tento rok som aj ja urobila z toho dňa naozajstný zelený štvrtok.

Špenátová polievka s parmezánom

(zdroj inšpirácie: časopis Apetit)

400 g mrazeného špenátu
40 g cibule, jemne nasekanej
600 ml zeleninového vývaru
soľ
40 g strúhaného parmezánu
4 lyžice šľahačky, či kyslej smotany


Špenát spolu s cibuľkou zalejeme vývarom a povaríme, až špenát zmäkne. Ochutíme soľou a vmiešame väčšiu časť nastrúhaného parmezánu. Rozmixujeme. Pred podávaním ozdobíme v tanieroch zvyšným parmezánom a lyžicou šľahačky, či smotany.

Špenátová roláda so syrom

(zdroj inšpirácie: časopis Dobré jedlo)

600 g špenátu
2 rožky
4 lyžice strúhanky
4 žĺtky
4 bielky
soľ
mleté čierne korenie
mletý muškátový oriešok

Plnka:
4 vajcia
4 lyžice mlieka
20 g masla
250 g tvrdého syra
soľ
mleté čierne korenie


Mrazený špenát necháme rozmraziť v sitku, aby mohla tekutina odtiecť. Rožky nakrájame na drobné kocky a namočíme do vody. Potom dobre vyžmýkame a pridáme k špenátu. Pridáme aj žĺtka a strúhanku, posolíme, okoreníme čiernym korením a muškátovým orieškom a dobre premiešame. Nakoniec pridáme sneh z bielkov a zľahka vmiešame. Pripravené špenátové cesto rozotrieme na plech vyložený papierom a pečieme vo vyhriatej rúre cca 20 minút.
Kým sa cesto pečie, pripravíme si plnku. Vajíčka rozšľaháme, posolíme, koreníme, zmiešame s mliekom a na panvici s maslom z nich urobíme praženicu. Do teplej praženice zamiešame nastrúhaný syr.
Upečené cesto vyberieme z rúry a na 10 minút prikryjeme utierkou. Potom ho prevrátime na čistú utierku, stiahneme papier, naplníme plnkou a stočíme do rolády. Roládu ozdobíme plátkami syra a zapečieme v rúre pri teplote 200 °C. Upečenú roládu podávame samostatne, ale výborne chutí so šampiňónovou omáčkou.

Šampiňónová omáčka

  

250 g čerstvých šampiňónov
40 g masla
400 ml smotany na varenie
1 PL hladkej múky
soľ, mleté čierne korenie

Šampiňóny očistíme a pokrájame na tenké plátky. Potom ich na masle podusíme domäkka. Za stáleho miešania pridáme lyžicu hladkej múky a smotanu. Osolíme a okoreníme a na slabom ohni povaríme cca 10 minút, kým omáčka nezíska krémovú konzistenciu.

Komentáre k článku

Nikto ešte nepridal komentár k tomuto článku.

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.