food4fun.sk

Jarná sezóna

Sezónne suroviny

01. 05. 2010



Jar je tu a v obchodoch je konečne kopa pestrej jarnej zeleniny – mladá cibuľka, reďkovky, kaleráby, špargľa... A práve na jar mávam často chuť na krajec chleba s maslom, posypaný mladou cibuľkou, medvedím cesnakom, či reďkovkou. Mňam! Také jednoduché, ale zároveň delikátne. Rovnako delikátne sú aj nátierky. Každý deň môžete mať iné raňajky. V jeden deň si namiešate nátierku z mladej mrkvy a medvedieho cesnaku, na druhý deň si môžete dať reďkovkovú, a keď dostanete chuť na niečo teplé a sýtejšie, pripravte si omeletu so zelenou špargľou alebo lahodný a netradičný koláč s mladou cibuľkou.

Nátierka z medvedieho cesnaku a mrkvy


100 g Lučiny
50 g masla, zmäknutého
zväzok listov medvedieho cesnaku
1 väčšia mrkva
soľ
čierne korenie


Medvedí cesnak umyjeme, osušíme a nakrájame nadrobno. Mrkvu umyjeme, očistíme a nastrúhame na jemnom strúhadle. Do misky dáme Lučinu a zmäknuté maslo a dôkladne premiešame. Pridáme nakrájaný medvedí cesnak a nastrúhanú mrkvu. Osolíme, okoreníme a premiešame.

Nátierka z reďkoviek 

100 g Lučiny
50 g masla, zmäknutého
1 vajce
1 mladá cibuľka
5 – 5 reďkoviek
soľ
čierne korenie


Vajíčko uvaríme natvrdo. Cibuľku a reďkovky umyjeme a nakrájame – cibuľku na jemné kolieska, reďkovky nadrobno. Do misky dáme Lučinu, maslo a uvarenú žĺtok. Dôkladne premiešame. Potom pridáme cibuľku, reďkovky, nakrájaný bielok. Osolíme a okoreníme a ešte raz dôkladne premiešame.

Omeleta so zelenou špargľou

250 g zelenej špargle
5 - 6 veľkých vajec
4 lyžice šľahačkovej smotany
zväzok pažítky alebo mladej cibuľky, nadrobno nasekanej
80 g goudy, nastrúhanej nahrubo
2 PL masla
soľ, čierne korenie, cukor


Zo zelenej špargle odrežeme drevnaté konce a krátko ju povaríme v osolenej vode s lyžicou masla a cukru. Vajíčka prešľaháme so smotanou, osolíme, okoreníme a premiešame s pažítkou a nastrúhaným syrom.
V panvici zohrejeme maslo a na ňom krátko opečieme pokrájanú špargľu. Zalejeme pripravenou vaječnou zmesou a na slabom plameni opečieme do zlatohneda. Potom omeletu opatrne obrátime a dopečieme aj druhú stranu. Podávame teplé, najlepšie so zeleninovým šalátom.

Koláč s jarnou cibuľkou a fetou

(zdroj inšpirácie časopis Apetit 5/2009)

3 zväzky jarnej cibuľky (cca 500 g)
soľ
čerstvo mleté čierne korenie
2 PL olivového oleja
2 – 3 vetvičky tymianu
2 PL vínneho octu
1 PL trstinového cukru
500 g lístkového cesta
žĺtok
140 g fety
hrsť čiernych olív bez kôstky


Jarné cibuľky umyjeme a každú pozdĺžne rozkrojíme. Vhodíme do širokého hrnca s vriacou vodou, povaríme 2 – 3 minúty, zlejeme a necháme odkvapkať. Osolíme, okoreníme a zmiešame s olejom, tymianom, octom a cukrom.
Rúru predhrejeme na 200 °C. Lístkové cesto rozváľame, prenesieme na plech vystlaný papierom a sformujeme do obdĺžnika s rozmermi 20 x 30 cm so zvýšenými okrajmi. Okraje môžeme ozdobiť zárezmi.
Cesto potrieme rozšľahaným žĺtkom a rozložíme naň cibuľku. Posypeme rozdrobenou fetou a olivami. Pečieme cca 25 minút dozlata, podávame, keď koláč trošku ochladne.

Komentáre k článku

Nikto ešte nepridal komentár k tomuto článku.

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.