Cestoviny nevarím veľmi často, i keď rada by som. Dôvody sú čisto praktické. Dvojročný Danko mi ešte nezje hocičo a cestoviny zje najradšej čisté, len pár kusov a najradšej pekne rukami. No a manžel prichádza domov vždy neskoro, takže načasovať prípravu cestovín je veľmi ťažké. Pri varení cestovín platí jedno pravidlo a to, že nikdy nečakajú cestoviny na omáčku, ale omáčka na cestoviny. No a toto pravidlo môžeme rozšíriť ešte o jednu vetu a to, že cestoviny nikdy nečakajú na stravníka, ale stravník na ne. A keďže manžel prichádza domov málokedy v predpokladaný a vopred oznámený čas, radšej to cez pracovný týždeň s cestovinami neriskujem. Cez víkend sme však väčšinou cez obed doma, a tak raz za čas máme v sobotu cestoviny. Moje najobľúbenejšie cestoviny sú spaghetti carbonara. Sú rýchle, chutné a príjemne zasýtia. O týchto cestovinách bežia ostré debaty o tom, či do nich patrí alebo nepatrí smotana. V podstate mi to je jedno, ja ich varím bez smotany, iba z vajíčka, slaniny, olivového oleja a parmezánu. A s touto „bezsmotanovou“ verziou som veľmi spokojná. Ďalší recept na cestoviny som objavila na www.smittenkitchen.com – penne s lahodnou jemnou, smotanovou omáčkou s podtónom vodky. Úžasná kombinácia! No a do tretice jedna chutná improvizácia z moje kuchyne – špagety s pečeným cesnakom a sušenou šunkou.
špagety
200 g prerastenej slaniny
2 čerstvé vajíčka + 1 žĺtok
strúhaný parmezán
lyžica olivového oleja
soľ
mleté čierne korenie
Necháme zovrieť vodu na špagety. Medzitým nakrájame slaninu na pásiky a necháme ju opražiť na panvici. Vo veľkej mise zmiešame vajíčka s parmezánom, olejom, soľou, korením a opraženou slaninou. Uvarené špagety scedíme a rýchlo vložíme do misy k vajíčkam, dôkladne premiešame. Musíme pracovať dostatočne rýchlo, aby sa vajíčka uvarili pôsobením tepla zo špagiet. V žiadnom prípade sa nemajú vajíčka zraziť a vytvoriť praženicu, musia ostať krásne krémové.
1 PL olivového oleja
1 PL masla
2 strúčiky cesnaku, nasekané najemno
2 šalotky, nadrobno nakrájané
250 ml vodky
250 ml kuracieho vývaru
1 konzerva sekaných paradajok (400 ml)
soľ
čierne korenie
cestoviny penne
125 ml smotany na šľahanie
20 čerstvých bazalkových lístkov
Vo veľkom hrnci dáme zovrieť osolenú vodu na cestoviny. V inom hrnci zohrejeme olivový olej s maslom a približne 3 – 5 minút na ňom domäkka pražíme šalotky s cesnakom. Prilejeme vodku a varíme, kým sa obsah nezredukuje na polovicu. Pridáme horúci vývar a sekané paradajky a 10 minút povaríme na stredne silnom plameni. Osolíme, okoreníme a prilejeme smotanu. Varíme chvíľu, kým omáčka nezíska krémovú konzistenciu. Hotovú omáčku premiešame s uvarenými cestovinami a ihneď podávame. Na tanieroch ozdobíme čerstvou bazalkou.
hlavička cesnaku
olivový olej
2 mladé zelené cibuľky, nakrájané na tenké kolieska
sušené paradajky, nasekané na kúsky
sušená šunka, natrhaná
hrsť píniových semiačok
soľ, čierne korenie
Rúru prehrejeme na 220 °C. Hlavičku cesnaku položíme na alobal,
polejeme 2 lyžicami olivového oleja a zabalíme. Pečieme cca 40 minút.
Upečený cesnak necháme vychladnúť. Alobal rozbalíme a cesnak rozpolíme.
Jednu polovicu upečeného cesnaku odložíme (môžeme použiť napríklad na
hrianky), strúčiky druhej polovice vytlačíme zo šupiek a pokrájame.
Vo veľkom hrnci necháme zovrieť osolenú vodu na cestoviny. Keď dáme
variť špagety, začneme chystať omáčku. V panvici zohrejeme cesnakový
(alebo olivový) olej a chvíľu na ňom opekáme cibuľku. Pridáme nakrájaný
cesnak a tiež chvíľu opekáme. Potom pridáme sušené paradajky, šunku a
píniové semiačka. Za stáleho miešania všetko zľahka opečieme, osolíme,
okoreníme čerstvo mletým korením a odstavíme. Uvarené cestoviny scedíme,
prelejeme hotovou omáčkou, premiešame a hneď podávame.
Nikto ešte nepridal komentár k tomuto článku.
Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.
klasická verzia webu |
---|