food4fun.sk

Pečieme s mrkvou

Sezónne suroviny

19. 05. 2010



Niektoré druhy zeleniny, sa ku podivu, hodia aj na pečenie sladkých dobrôt. Či už sú to uvarené zemiaky, cuketa, oranžová jesenná tekvica, alebo momentálne aktuálna jarná, chrumkavá a šťavnatá mrkvička. Zemiaky, či cuketa sa hodia vďaka svojej neutrálnej, oranžová tekvica a mrkva zasa vďaka sladkej chuti. Zeleninová dužina dokáže cesto príjemne zvláčniť, odľahčiť a dodať mu na šťavnatosti. Za posledný mesiac som piekla trikrát s mladou mrkvou, s výsledkom som bola vždy spokojná. Tu sú vyskúšané mrkvové recepty.

Plnené mrkvové vankúšiky

(zdroj inšpirácie: www.mimibazar.sk)

500 g polohrubej múky
1 prášok do pečiva
400 g mrkvy, najemno nastrúhanej
250 g masla alebo margarínu

Na plnku: džem podľa chuti, pripravená maková alebo orechová plnka


Múku preosejeme spolu s práškom do pečiva, pridáme postrúhanú mrkvu a nakrájané maslo. Rukami spracujeme na hladké cesto, ktoré zabalíme do fólie a necháme 30 minút odpočívať v chladničke. Potom ho vyvaľkáme a pokrájame radielkom na obdĺžničky. Plníme džemom alebo pripravenou plnkou a zlepujeme vankúšiky. Okraje zlepíme dôkladne, môžeme si pomôcť aj vidličkou. Upečieme vo vyhriatej rúre a obalíme v zmesi práškového a vanilkového cukru.


Tradičný švajčiarsky koláč, pochádzajúci z kantónu Aargau, je známy pod názvom Rueblichueche. Existuje viacero variantov na tento koláč, miesto mandlí sa môžu použiť mleté lieskovce. Čo sa polevy týka, používa sa biela cukrová poleva, ale natrafila som aj na koláč poliaty dvomi polevami – najprv višňovou a na to bielou. Nezisťovala som, ktorý variant je pravý a autentický. Mňa zaujalo predovšetkým cesto, keďže zbožňujem hocijaké orechy. Cukrové polevy, ako som už viackrát spomínala nemám rada, preto som tento koláč potrela úžasnou krémovou polevou z čerstvého krémového syra, ktorá pridala koláču na jemnosti a šťavnatosti.

Švajčiarsky karotkový koláč

(zdroj inšpirácie: Basic Baking, Ikar)

250 g jemne nastrúhanej mladej mrkvy/karotky
postrúhaná kôra z 1 bio citrónu
1 lyžica citrónovej šťavy
2 lyžice čerešňovice (nemusí byť)
250 g mletých mandlí
50 g múky
2 lyžičky prášku do pečiva
6 vajec
160 g práškového cukru

Na polevu:
cca 250 g krémového syra (Philadelphia, Doppelrahm cream)
cca 100 g cukru (podľa chuti)
2 lyžičky vanilkového extraktu
cca 60 g mäkkého masla


Najemno nastrúhanú mrkvu zmiešame s citrónovou kôrou, šťavou a čerešňovicou. Rúru predhrejeme na 180 °C. Formu s priemerom 26 cm dôkladne vymastíme a vystelieme papierom. Zmiešame mandle, múku, prášok do pečiva. Vajíčka si oddelíme. Vo veľkej mise šľaháme z bielkov sneh a postupne pridávame cukor. Do tuhého snehu postupne zamiešavame jedno po druhom žĺtka. Navrch nasypeme múku s mandľami a nastrúhanú mrkvu. Dôkladne vareškou premiešame a nalejeme do formy. Uhladíme a pečieme cca 40 minút, stav upečenia skontrolujeme pomocou špajle pichnutej do stredu cesta. Upečené cesto vyberieme z rúry, necháme asi 5 až 10 minút dôjsť vo forme, potom ho vyberieme z formy a necháme úplne vychladiť na mriežke. Vychladnutý koláč potrieme polevou a ozdobíme marcipánovými mrkvičkami.

Poleva: Zmäknuté maslo vymiešame (vyšľaháme) do hladkej peny, pridáme syr a cukor a vymiešame hladkú polevu. Navrstvíme na koláč a dozdobíme marcipánovými mrkvičkami.

Mrkvové cheesecake mafiny

1 malý biely jogurt (cca 120 ml)
50 g masla
2 vajíčka
180 g polohrubej múky
180 g krupicového cukru
½ prášku do pečiva
štipka soli
120 g mladej mrkvy, jemne nastrúhanej
nastrúhaná kôra z jedného citrónu

Na plnku:
200 g krémové syra (typu Philadelphia)
1 žĺtok
½ pohára práškového cukru
1 lyžička vanilkového extraktu


Plech na mafiny vystelieme papierovými košíčkami, prípadne vymastíme maslom a vysypeme múkou. Rúru predhrejeme na 190 °C. Maslo si rozpustíme a necháme trošku ochladnúť. Medzitým si pripravíme plnku. Zmiešame spolu krémový syr, žĺtok, vanilkový extrakt a cukor. Pripravíme si cesto – v mise spolu premiešame jogurt s maslom a vajíčkami. V druhej miske zmiešame preosiatu múku, prášok do pečiva, soľ a cukor. Nasypeme k mokrým ingredienciám a zľahka premiešame. Pridáme nastrúhanú mrkvu a citrónovú kôru. Premiešame. Do formičiek dáme približne dve lyžice cesta. Na to navrstvíme pripravenú plnku a zakryjeme zvyšným cestom. Pečieme 20 minút. Vychladnuté mafiny pocukrujeme práškovým cukrom.

Komentáre k článku

Nikto ešte nepridal komentár k tomuto článku.

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.