food4fun.sk

Farebná krása ratatouille

Doma v kuchyni

10. 10. 2010




Asi pred dvoma týždňami som si konečne našla čas a pozrela si úžasnú rozprávku zo sveta jednej parížskej kuchyne – Ratatouille. Názov tohto pekného animovaného filmu je odvodený od ratatouille, čo je provensálske ľudové jedlo, zeleninová zmes pozostávajúca hlavne z baklažánu, cukety, paprík a paradajok. Teda, nič výnimočné, nič zvláštne. Priznám sa, aj keď mám zeleninu rada, ratatouille som doma nikdy nevarila, a ani som to nemala v blízkom pláne. Do rúk sa mi dostalo viacero receptov, vždy však šlo o miešané jedlo z jedného hrnca. V uvedenej rozprávke má však ratatouille nádhernú, úhľadnú podobu.


Čisto náhodou som na takúto úhľadnú verziu ratatouille natrafila na mojom obľúbenom blogu. No a keďže som doma mala aj cukety aj baklažán, rozhodla som sa dokúpiť papriky a včera som toto ratatouille pripravila. Okrem toho, že táto verzia je vizuálne oveľa krajšia, estetickejšia, je aj nesmierne jednoduchá. Nič sa neopeká, nedusí, všetko sa dá naraz do rúry, počká sa necelú hodinu a krásne farebné ratatouille je na svete.


Na chuť ratatouille som bola veľmi zvedavá a nakoniec milo prekvapená. Jednoduché jedlo, ale plná chuť – určite ho po tejto pozitívnej skúsenosti budem robiť častejšie. Škoda len, že som tento recept nevyskúšala na začiatku leta. Mala by som pred sebou minimálne dva mesiace ako stvorené pre tento ľahký pokrm plný farby a vitamínov. Toto jedlo môžeme podávať ako prílohu k hydine, či rybám, výborne chutí s kuskusom a kozím syrom, ale aj samostatne, ako ľahké jedlo napríklad len s pečivom. Ja som si zvyšky ratatouille dala dnes na raňajky spolu so strateným vajcom a bola to tiež úžasná kombinácia.


Jednoduché ratatouille z rúry

   (zdroj inšpirácie: www.smittenkitchen.com)

½ cibule, najemno nakrájanej
2 strúčiky cesnaku, nakrájané na plátky
1 konzerva drvených paradajok
2 PL olivového oleja
1 malý baklažán
1 malá zelená cuketa
1 malá žltá cuketa (prípadne ako náhrada žltá paprika)
1 dlhá červená paprika (hrubostenná, nie kápia), prípadne 2 širšieho tvaru
čerstvý tymian (prípadne poslúži aj sušený)
soľ, čierne korenie


Poznámka: Kvôli farebnosti sa do ratatouille hodí okrem zelenej cukety aj jej žltá sestra. Žiaľ, v našich obchodoch ju veľmi nevidno, ak ju nezoženiete, môžete kvôli zachovaniu pestrosti jedla použiť žltú papriku, ako som to urobila aj ja.


Rúru si predhrejeme na 190 °C. Do oválnej alebo okrúhlej zapekacej nádoby nalejeme drvené paradajky, ktoré si predtým v miske zmiešame s cibuľou, cesnakom, soľou, mletým korením a lyžicou oleja. Baklažán, cukety a papriky nakrájame (najlepšie) pomocou mandolíny na tenké plátky. Striedavo ich poukladáme na omáčku. Polejeme zvyšnou lyžicou oleja, osolíme, okoreníme, posypeme tymianom.
Z papiera na pečenie si vystrihneme podľa tvaru nádoby kruh alebo ovál, ktorým prikryjeme zeleninu (poslúži na to, aby sa zelenina skôr dusila ako piekla, odkrytá zelenina by sa rýchlo spálila) a vložíme do rúry na 45-55 minút. Hotové ratatouille spoznáme podľa bublajúcej paradajkovej omáčky pri okrajoch formy, a podľa zeleniny, ktorá je síce mäkká, ale musí si držať svoj tvar (nesmie sa rozpadávať) a nesmie mať okraje pripálené dohneda.

Komentáre k článku

Nikto ešte nepridal komentár k tomuto článku.

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.