Pod pojmom anglické mafiny sa neskrývajú žiadne sladké koláčiky plné ovocia, či čokolády, ale chutné raňajkové pečivo pochádzajúce z Anglicka. Prvýkrát som sa s nimi stretla v najväčšej fastfoodovej sieti, kde ich ponúkajú v raňajkovom menu. Nemyslite si, že chodievam do tejto siete pravidelne, to vôbec nie, ich denné menu vôbec nemusím, ale otvorene priznávam, že raňajky a najmä spomínané mafiny si veľmi rada príležitostne dám. Čisté neplnené mafiny som minule s radosťou objavila aj v potravinách anglickej siete M&S.
Na anglické mafiny mám doma aj dva recepty, už dlhšie som sa chystala
vyskúšať ich a včera konečne na to dozrel čas. Anglické mafiny sa
pripravujú trochu netradične – nepečú sa totiž v rúre, ale pozvoľna na
suchej panvici. Najlepšie sú čerstvé a ešte teplé, ale bola som
prekvapená, ale aj dnes, na druhý deň, aj napriek tomu, že sú z bielej
múky, boli chutné. Po rozkrojení a ľahkom opečení na suchej panvici boli
ako čerstvé.
Včera sme si ich so synom vychutnávali len tak, „nasucho“, dnes ráno som si z nich pripravila raňajky v Mc štýle.
310 ml mlieka, zľahka ohriateho
1 polievková lyžica cukru
20 g masla, zmäknutého
500 g hladkej polosvetlej múky
1,5 kávovej lyžičky instantného droždia
1,5 kávovej lyžičky soli
hrubá múka na pomúčenie
Do domácej pekárničky nalejeme teplé mlieko, pridáme cukor a maslo. Prisypeme múku, do jedného rohu nasypeme soľ, do druhého instantné droždie. Nastavíme program „Cesto“ a spustíme ho. Po skončení cyklu cesto vyberieme na pomúčenú podložku, premiesime, stlačíme ho a prikryjeme vlhkou utierkou. Necháme 15 minút odpočívať. Potom ho rozvaľkáme na hrúbku 1,5 cm a pomocou formičky s priemerom 8 cm z neho vykrajujeme mafiny. Zvyšky cesta zmiesime, opäť rozvaľkáme a postup zopakujeme.
Vykrojené mafiny pomúčime z oboch strán hrubou múkou, prikryjeme vlhkou utierkou a necháme 80 minút kysnúť. Podkysnuté mafiny pečieme pozvoľna na suchej panvici s nepriľnavým povrchom približne 7 minút z každej strany. Necháme vychladnúť na mriežke. Podávame ako raňajkové pečivo.
anglické mafiny
vajíčka
slanina
šunka
plátkový syr
paradajka
soľ, korenie
Pripravíme si dve panvice. Na jednej opečieme plátky slaniny a
rozkrojené mafiny z oboch strán. Na druhej panvici si pomocou kovovej
formičky pripravíme volské oká rovnakého priemeru ako majú mafiny. Ak
máme lievancovú panvicu, pripravíme volské oká na nej. (Ak nemáte ani
formičku, ani lievancovú panvicu, nevadí, pripravte volské oko
tradičným spôsobom, mafin síce nebude vizuálne dokonalý, ale rovnako
chutný.) Paradajku nakrájame na plátky. Na opečený mafin položíme
plátok slaniny, volské oko, osolíme, okoreníme a prikryjeme. Druhý mafin
obložíme plátkom šunky, volským okom, syrom a paradajkou.
Toto sú len dva varianty na obložený mafin, fantázii sa samozrejme medze
nekladú a mafiny si môžete obložiť ľubovoľne podľa vlastnej chuti.
Nikto ešte nepridal komentár k tomuto článku.
Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.
klasická verzia webu |
---|