Minulý mesiac som nepiekla veľa, v augustových horúčavách sa mi veľmi nechcelo. Ale keď už na to prišlo, zakaždým som si zvolila čo najjednoduchší recept. Druhou podmienkou bolo, aby bolo v recepte ovocie. Maliny boli voľbou č. 1, keďže teraz vo veľkom dozrievajú v svokrovej záhrade. No a čučoriedky? Tie mám rovnako rada, takže sa druhou voľbou stali akosi prirodzene.
(zdroj inšpirácie: Smitten Kitchen)
1 pohár polohrubej múky
½ ČL prášku do pečiva
½ ČL sódy bikarbóny
¼ ČL soli
90 g zmäknutého masla
2/3 pohára cukru + 1 ½ PL na posypanie
½ ČL vanilkového extraktu
najemno nastrúhaná kôra z ½ citróna
1 veľké vajíčko
½ pohára cmaru (pred použitím pretrepať)
1 pohár čerstvých malín
Rúru predhrejeme na 200 °C, mriežku umiestnime v strede rúry. Okrúhlu koláčovú formu vymastíme maslom a vysypeme múkou.
Múku preosejeme spolu s práškom do pečiva, sódou bikarbónou a soľou.
Maslo a cukor vyšľaháme v mise do peny. Pridáme vanilkový extrakt a
citrónovú kôru. Potom pridáme vajce a všetko dobre zašľaháme. Rýchlosť
šľahača znížime na minimum a potom striedavo po menších dávkach
zapracujeme múku a cmar. Šľaháme len dovtedy, kým nevznikne jednoliate
hladké cesto. Pomocou špachtle ho rozotrieme do formy, obložíme malinami
a posypeme cukrom.
Pečieme približne 20 minút, kým špajľa zapichnutá do stredu cesta nie je suchá. Pozor, aby sme koláč nepiekli príliš dlho, zbytočne ho vysušíme. Správne upečený koláč je jemný, hebký a príjemné mäkký.
Na 4 porcie:
250 g čerstvých malín
strúhaná kôra z jedného citróna
100 g bielej čokolády
150 ml smotany na šľahanie
2 lyžice cukru
Ovocie rozdelíme do štyroch zapekacích misiek, posypeme citrónovou
kôrou a dáme na polhodiny do chladničky. Čokoládu so smotanou rozpustíme
nad parou, vymiešame na hladkú hmotu a necháme ju chvíľu odstáť, aby
trochu zhustla.
Gril v rúre zapneme na najvyššiu teplotu a necháme ho rozohriať. Ovocie v
miskách prelejeme čokoládovou smotanou, posypeme cukrom a vložíme pod
gril. Zapekáme približne 5 minút, dozlatista. Podávame teplé.
(zdroj inšpirácie: časopis BBC Good Food)
Na dve porcie:
50 g krupicového cukru
50 g zmäknutého masla
1 veľké vajíčko
50 g polohrubej múky
1 ČL prášku do pečiva
50 g strúhaného kokosu + 2 PL na posypanie
50 g crème fraîche + k podávaniu
šťava a kôra z jedného citróna
180 g čučoriedok
Rúru predhrejeme na 180 °C. Maslo vymiešame s cukrom do peny, potom
pridáme vajíčko. Nakoniec vmiešame múku, kokos, crème fraîche a
citrónovú kôru.
Do menšej zapekacej formy rozložíme väčšinu čučoriedok a pokvapkáme
šťavou z polovice citróna. Na čučoriedky navrstvíme cesto a rozotrieme
špachtľou. Na vrch cesta rozložíme zvyšné čučoriedky a posypeme 2
lyžicami kokosu. Pečieme 35 – 40 minút, dozlatista. Podávame s cr?me
fraîche alebo so šľahačkou.
280 g hladkej múky
1 PL kypriaceho prášku
1/8 ČL soli
115 g prírodného cukru
2 vajíčka
250 ml cmaru
85 g rozpusteného masla
1 ČL vanilkového extraktu
najemno nastrúhaná kôra z jedného citróna
150 g čerstvých čučoriedok
Rúru predhrejeme na 200 °C. Formu na mafiny vystelieme papierovými košíčkami. Do veľkej misy preosejeme múku s kypriacim práškom a soľou. Primiešame cukor. V druhej miske zmiešame spolu vajíčka, cmar, rozpustené a vychladnuté maslo, vanilkový extrakt a nastrúhanú citrónovú kôru. Obsah obidvoch misiek spojíme a zľahka premiešame. Na záver vmiešame čučoriedky. Cesto rozdelíme do košíčkov a vo vyhriatej rúre pečieme 20 minút.
13. 05. 2012 17:54:08 |
Meno: magdalena |
Čauko Adush, robila som ten s kokosom a čučorkami :) dnes poobede, z jeden a pol násobku dávky. Už nie je. :) Veľmi pôvabná kombinácia. |
13. 05. 2012 21:15:07 |
Meno: Adusha |
Magdalenka, som rada, ze chutilo ;) |
Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.
klasická verzia webu |
---|