food4fun.sk

Maliny a čučoriedky

Doma v kuchyni

10. 09. 2011

Minulý mesiac som nepiekla veľa, v augustových horúčavách sa mi veľmi nechcelo. Ale keď už na to prišlo, zakaždým som si zvolila čo najjednoduchší recept. Druhou podmienkou bolo, aby bolo v recepte ovocie. Maliny boli voľbou č. 1, keďže teraz vo veľkom dozrievajú v svokrovej záhrade. No a čučoriedky? Tie mám rovnako rada, takže sa druhou voľbou stali akosi prirodzene.

Krehký malinový koláč s cmarom

(zdroj inšpirácie: Smitten Kitchen)

1 pohár polohrubej múky
½ ČL prášku do pečiva
½ ČL sódy bikarbóny
¼ ČL soli
90 g zmäknutého masla
2/3 pohára cukru + 1 ½ PL na posypanie
½ ČL vanilkového extraktu
najemno nastrúhaná kôra z ½ citróna
1 veľké vajíčko
½ pohára cmaru (pred použitím pretrepať)
1 pohár čerstvých malín

Rúru predhrejeme na 200 °C, mriežku umiestnime v strede rúry. Okrúhlu koláčovú formu vymastíme maslom a vysypeme múkou.
Múku preosejeme spolu s práškom do pečiva, sódou bikarbónou a soľou. Maslo a cukor vyšľaháme v mise do peny. Pridáme vanilkový extrakt a citrónovú kôru. Potom pridáme vajce a všetko dobre zašľaháme. Rýchlosť šľahača znížime na minimum a potom striedavo po menších dávkach zapracujeme múku a cmar. Šľaháme len dovtedy, kým nevznikne jednoliate hladké cesto. Pomocou špachtle ho rozotrieme do formy, obložíme malinami a posypeme cukrom.

Pečieme približne 20 minút, kým špajľa zapichnutá do stredu cesta nie je suchá. Pozor, aby sme koláč nepiekli príliš dlho, zbytočne ho vysušíme. Správne upečený koláč je jemný, hebký a príjemné mäkký.

Zapečené maliny s bielou čokoládou

Na 4 porcie:
250 g čerstvých malín
strúhaná kôra z jedného citróna
100 g bielej čokolády
150 ml smotany na šľahanie
2 lyžice cukru

Ovocie rozdelíme do štyroch zapekacích misiek, posypeme citrónovou kôrou a dáme na polhodiny do chladničky. Čokoládu so smotanou rozpustíme nad parou, vymiešame na hladkú hmotu a necháme ju chvíľu odstáť, aby trochu zhustla.
Gril v rúre zapneme na najvyššiu teplotu a necháme ho rozohriať. Ovocie v miskách prelejeme čokoládovou smotanou, posypeme cukrom a vložíme pod gril. Zapekáme približne 5 minút, dozlatista. Podávame teplé.

Kokosový nákyp s čučoriedkami

(zdroj inšpirácie: časopis BBC Good Food)

Na dve porcie:
50 g krupicového cukru
50 g zmäknutého masla
1 veľké vajíčko
50 g polohrubej múky
1 ČL prášku do pečiva
50 g strúhaného kokosu + 2 PL na posypanie
50 g crème fraîche + k podávaniu
šťava a kôra z jedného citróna
180 g čučoriedok

Rúru predhrejeme na 180 °C. Maslo vymiešame s cukrom do peny, potom pridáme vajíčko. Nakoniec vmiešame múku, kokos, crème fraîche a citrónovú kôru.
Do menšej zapekacej formy rozložíme väčšinu čučoriedok a pokvapkáme šťavou z polovice citróna. Na čučoriedky navrstvíme cesto a rozotrieme špachtľou. Na vrch cesta rozložíme zvyšné čučoriedky a posypeme 2 lyžicami kokosu. Pečieme 35 – 40 minút, dozlatista. Podávame s cr?me fraîche alebo so šľahačkou.

Čučoriedkové mafiny

280 g hladkej múky
1 PL kypriaceho prášku
1/8 ČL soli
115 g prírodného cukru
2 vajíčka
250 ml cmaru
85 g rozpusteného masla
1 ČL vanilkového extraktu
najemno nastrúhaná kôra z jedného citróna
150 g čerstvých čučoriedok

Rúru predhrejeme na 200 °C. Formu na mafiny vystelieme papierovými košíčkami. Do veľkej misy preosejeme múku s kypriacim práškom a soľou. Primiešame cukor. V druhej miske zmiešame spolu vajíčka, cmar, rozpustené a vychladnuté maslo, vanilkový extrakt a nastrúhanú citrónovú kôru. Obsah obidvoch misiek spojíme a zľahka premiešame. Na záver vmiešame čučoriedky. Cesto rozdelíme do košíčkov a vo vyhriatej rúre pečieme 20 minút.

Komentáre k článku


13. 05. 2012 17:54:08
Meno: magdalena
Čauko Adush, robila som ten s kokosom a čučorkami :) dnes poobede, z jeden a pol násobku dávky. Už nie je. :) Veľmi pôvabná kombinácia.


13. 05. 2012 21:15:07
Meno: Adusha
Magdalenka, som rada, ze chutilo ;)

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.