food4fun.sk

Nedeľné čarovanie (opäť) zo zvyškov

Doma v kuchyni

07. 11. 2010



Včera som v obchode do košíka vložila kúsok bravčovej panenky. Pôvodne som mala v rukách kuracie prsia, ale nakoniec rozhodla kvalita a lepšia chuť mäsa. Nemala som vôbec vopred premyslené, čo z panenky pripravím, dokonca som si myslela, že dnes ani variť nebudem. Totiž, rozmýšľali sme, že po dlhej dobe skočíme do reštaurácie. Nakoniec sme však ostali doma a ja som bola postavená pred úlohu vymyslieť, čo narýchlo uvarím z toho, čo máme doma, a čo ocení aj môj manžel (včerajší vegetariánsky falafel neocenil). Chladnička zívala prázdnotou, našla sa v nej však plátková slanina, jedna červená cibuľa, červená paprika, otvorený pohár s baby kukuričkami, asi štyri zemiaky. Pozerám na ne, rozmýšľam a zrazu dostanem super nápad – urobím ražniči! Obaja ho máme veľmi radi a naposledy som ho robila niekedy v lete. Ražniči má dve výhody – dá sa pripraviť v podstate z hocijakých zvyškov a vizuálne je veľmi príťažlivé (Teda, aspoň pre mňa určite. Pôvodne som chcela uvariť len nejaké miš-maš soté, ale musíte uznať, že také ražniči je určite viac zaujímavé.)


Kúsky panenky som obalila do slaniny a na kovové ihly som ich ponapichovala striedavo s kúskami červenej papriky, cibule a kukuričiek. A konečne som nezabudla vyskúšať trik pre ľahké vytiahnutie ihly z hotového ražniči. Stačí ju pred prípravou potrieť olejom. A naozaj to funguje! Trochu som sa bála o prílohu, štyri mini zemiaky však našťastie nakoniec stačili na menšie porcie. Doplnila som ich ešte zvyšným falafelom zo včera, takže dnes poslúžil ako príloha. No a miesto dresingu a majonézy sa podávala tahini omáčka zo včera (manžel zvykne skoro ku všetkému mäsu používať nejaký ten dresing, ja osobne však kupované dressingy a majonézu vôbec neriešim. Aj v lete, v čase grilovačiek sa bez nich zaobídem a vychutnávam si čistú chuť mäsa, najlepšie len so zeleninovým šalátom, prípadne nejakou tou prílohou.). Obed bol výborný, spokojní sme boli obaja, a ja dokonca dvojnásobne, keďže sa mi krásne podarilo vysporiadať zo zvyškami.

Ražniči z bravčovej panenky

menšia bravčová panenka (cca 350 g)
tenké a dlhé plátky slaniny
1 červená cibuľa
1 červená paprika
baby kukuričky
rastlinný olej
soľ
čierne korenie
drvená rasca
zmes sušených byliniek (napr. provensálska zmes)


Panenku pokrájame na ½ cm silné kúsky a obalíme ich v plátkach slaniny. Cibuľu ošúpeme, pokrájame na osminky a rozoberieme na jednotlivé vrstvy. Papriku nakrájame na kúsky rovnakej veľkosti ako cibuľu. Baby kukuričky osušíme a pokrájame. Uvedené suroviny striedavo napichujeme na kovové ihly, ktoré sme potreli olejom. Pripravené ražniči zo všetkých strán osolíme, okoreníme, posypeme drvenou rascou a bylinkovým korením. Plech na pečenie vystelieme papierom, jemne ho pokvapkáme olejom a poukladáme naň pripravené ihly. Ražniči zľahka potrieme olejom a vložíme do rúry vyhriatej na 230 °C na 10 minút. Potom ražniči otočíme, zapneme gril a pod ním dopekáme 5 minút. Podávame najlepšie s varenými zemiakmi a zeleninovým šalátom.

Komentáre k článku

Nikto ešte nepridal komentár k tomuto článku.

Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.