Nakladaný hermelín s kopou cesnaku a cibule patrí k mojim
najobľúbenejším chuťovkám. Už zopár rokov ho pravidelne, aspoň raz do
roka nakladám aj doma. Mám aspoň istotu, že keď vydržím a počkám
minimálne päť dní, dočkám sa naozaj správne odležaného, zrelého
hermelínu s krémovou konzistenciou a plnou chuťou po cesnaku, cibuli a
čili korení. Recept naň som objavila na krabičke od českého sedlčanského
hermelínu. A dodnes som tomu receptu verná.
Občas som si zvykla zariskovať a dať si nakladaný hermelín aj v
bratislavských reštauráciách. Žiaľ, pokiaľ ma pamäť neklame, ani raz som
sa nestretla s naozaj kvalitne odležaným syrom. Zaráža ma však drzosť v
niektorých podnikoch, kde vám bez mihnutia oka tvrdia, že majú
nakladaný hermelín a na tanieri vám donesú čerstvo rozbalený tvrdý
hermelín rovno z chladničky, ktorý posypú čerstvou cibuľou a polejú
olejom. Alebo vám pripravia originálny variant – „akože nakladaný“ (naložený bol akurát tak na tanier)
hermelín, k nemu čerstvá biela kapusta, trocha cibule, oleja a na vrch
toho všetkého naložia za poriadnu lyžicu nakladaných brusníc. Že nech sa
páči a dobrú chuť. Nuž, ja mám rada originálne chute, ale brusnice,
cibuľa a kapusta mi nejako nejdú dokopy. Samozrejme, ku grilovanému, či
vyprážanému hermelínu si dám brusnice veľmi rada, otázne však je, či by
som sa ich v nemenovanom podniku aj dočkala. Ja neviem, naozaj si naše
reštaurácie a ich zamestnanci myslia, že ľudia sú takí sprostí, že
neodlíšia od seba poctivo vopred pripravený a dostatočne odležaný
hermelín od hermelínu, ktorý pred pár minútami vzadu v kuchyni vybalili z
originálneho obalu, v ktorom ho doniesli z obchodu, či z veľkoskladu?
Okrem klasického receptu robievam občas aj inú, elegantnejšiu verziu s orechmi a bazalkou. Syr naplnený krémom zo syra (vydlabané vnútro hermelínu), masla, cesnaku a vlašských orechov a preliaty bazalkovým olejom vyzerá a chutí veľmi slávnostne, preto sa hodí ako originálne predjedlo napríklad pri rodinných oslavách.
Chcela som uviesť ešte jeden recept na nakladaný hermelín. Ako som však už písala, nezadarilo sa. Vizuálne bol však Herr Metalín taký pekný, že mi nedá nezverejniť aspoň jeho fotografiu.
Pred pár týždňami som konečne skúsila naložiť aj iný syr ako plesnivý. Naložená feta je tiež fajn, i keď je to trošku iná chuťová dimenzia. Pri fete, či balkánskom syre treba byť však viac trpezlivý a počkať aj vyše týždňa. Trvá mu trošku dlhšie, kým sa rozleží. Hodí sa napríklad na hrianky, do šalátu, alebo len tak, rovno z fľaše.
3 väčšie hermelíny/enciány
2 cibule
6 strúčikov cesnaku
grilovacie korenie
čili papričky
tabasco alebo mleté cayenské korenie
rastlinný olej (nie olivový)
Hermelíny pozdĺžne rozkrojíme a rezné plochy potrieme roztlačeným strúčikom cesnaku. Cibuľu nakrájame nadrobno, čili papričky na menšie kúsky. Asi v 3 dl oleja rozmiešame grilovacie korenie. Do sklenenej fľaše so širokým hrdlom vrstvíme striedavo cibuľu, čili a plátky syra. Každý plátok syra na vnútornej strane pokvapkáme tabascom alebo posypeme cayenským korením.
Všetko sa snažíme nakladať čo najtesnejšie, voľné miesta vyplňujeme cibuľou. Naplnenú fľašu zalejeme pripraveným olejom s rozpusteným grilovacím korením. Zavrieme a necháme minimálne 5 dní zrieť v chladničke, ideálnejšie je však v studenej komore. Podávame s pečivom alebo chlebom.
2 väčšie hermelíny
2 strúčiky cesnaku
25 g masla, zmäknutého
35 g posekaných vlašských orechov
čerstvá bazalka
extra panenský olivový olej
strúčik cesnaku
soľ
Hermelíny aj maslo necháme zmäknúť pri izbovej teplote. Zmäknuté syry pozdĺžne rozkrojíme a mäkké vnútro opatrne vyškrabeme. Dávame pozor aby sme neporušili plesňovú kôrku. Vyškrabané vnútro vymiešame v mise s roztlačeným cesnakom, maslom a posekanými orechmi. Vydlabané polovičky syrov naplníme vzniknutou masou, spojíme k sebe, zabalíme do alobalu a necháme aspoň dva dni odležať v chladničke. Pred podávaním vytiahneme syr z chladničky približne 30 minút skôr, aby povolil. Bazalku nasekáme a zmiešame s olejom, pretlačeným strúčikom cesnaku, soľou a posekanými orechmi. Touto bylinkovou zmesou potrieme syr až tesne pred podávaním. Podávame s čerstvým pečivom.
250 g balkánskeho syra alebo fety, nakrájanej na kocky s hranou 1,5 cm
2 hrsti petržlenovej vňate, nahrubo nasekanej
3 strúčiky cesnaku, nakrájaného na tenké plátky
2 bobkové listy (podľa možnosti čerstvé)
1 väčšia vetvička rozmarínu, alebo 3 menšie
1 čerstvá červená čili paprička, zbavená semien a nakrájaná na rezančeky
hrsť zelených olív
50 ml panenského olivového oleja
asi 200 ml slnečnicového oleja
Do sklenenej uzatvárateľnej fľaše striedavo vrstvíme syr, olivy, bylinky a čili papričku. Kocky syra k sebe kladieme čo najtesnejšie. Naplnenú fľašu zalejeme olivovým olejom a dolejeme slnečnicovým olejom. Necháme odležať aspoň 7 dni. Podávame s toastami alebo v šaláte. Olej, ktorý nám ostane vo fľaši, môžeme použiť ako marinádu na naloženie mäsa, či plátkov zeleniny na grilovanie (baklažán, cuketa...).
Nikto ešte nepridal komentár k tomuto článku.
Pre pridávanie komentárov k článkom musíte byť prihlásený.
klasická verzia webu |
---|